Aláírás

2023.03.23. 19:34

Együttműködést kötött a kamara és a kecskeméti egyetem

A gyakorlatorientált képzés gyors elhelyezkedési lehetőséget ad a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak. A hazai duális képzésben résztvevő hallgatók közel hetede tanul a kecskeméti Neumann János Egyetemen. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) elnöke együttműködési megállapodást írt alá az egyetem rektorával csütörtök délután Kecskeméten.

Barta Zsolt

A felvételen Gaál József kamarai elnök (jobbra) és Fülöp Tamás rektor cserélik ki az aláírt dokumentumokat. A háttérben Maráz Vince az egyetem pénzügyi igazgatója

Fotó: Barta Zsolt

Magyarországon úttörő szerepet játszik a duális képzés felsőoktatásban történő népszerűsítésében a kecskeméti Neumann János Egyetem. A BKMKIK több mint egy évtizede támogatja és szorgalmazza, hogy a szakképző intézményekben minél több középiskolás diák gyakorlatorientált képzés keretében sajátítsa el a leendő hivatását.

Csütörtökön a megyei kamara és az egyetem két vezetője együttműködési megállapodást írt alá, amely keretében a duális szakképzés és a felsőoktatás kapcsolódási pontjait kibővítik, és a két szervezet az oktatás és egyéb területeken szorosabbra fűzi a jelenlegi kapcsolatait. A dokumentumot dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora és Gaál József, a BKMKIK megyei elnöke szignálta a kamara székházában a vállalkozások és a szakképző iskolák vezetői előtt egy konferencia keretében.

A szakmai fórumon, amelyet a Tudástranszfer – Munkaerőpiaci alkalmazkodás segítése a duális képzéssel Bács-Kiskun Vármegyében címmel hirdettek meg, Gaál József kamarai elnöke elmondta: a BKMKIK, Kecskemét vezetése és a Mercedes autógyár 2010 decemberében állapodtak meg egy szakképzési együttműködés kereteiről. 

A képzési igények biztosítása érdekében öt olyan hivatás oktatási rendszerét dolgozták ki, amelyeket akkreditáltak idehaza, és a német cég számára szakmunkásokat képeztek. 

A felsőoktatásban 2016-tól vezették be a gyakorlatorientált képzést. A gazdasági szereplők igényelték a képzés azon formáját, amely keretében az iskolai elméleti oktatás mellett a cégeknél tanulták meg a diákok, illetve a hallgatók a hivatások fogásait.

Fülöp Tamás rektor átvéve a szót az elnöktől hangsúlyozta: a duális képzésnek jó híre van az országban, idén 50 százalékkal növekedett az egyetemre első helyen jelentkező felvételizők száma. 

Az idén már 62 olyan gazdasági partnerrel tartja a kapcsolatot az egyetem, ahol az intézmény 262 duális képzésben résztvevő hallgatója végzi a gyakorlati képzését. 

A rektor ismertette a cégeknél gyakorlatot szerző hallgatók éves „szakmai menetrendjét”. Mint mondta, kissé nehezebb a dolguk azoknak, akik így tanulnak, viszont már rövid távon jobban járnak, mint a hagyományos rendben tanulók. A duális hallgatók ugyanis már a képzés elején leszerződnek egy adott vállalathoz, ahol fizetést is kapnak, igaz, meghatározott rendszer alapján kell tanulniuk. Az első félévben az egyetemen eltöltenek 13 hetet, utána 8 hét gyakorlat a cégnél, miközben folyik a vizsgaidőszak. Majd újra 13 hét az iskolapadban és újabb 14 hét gyakorlat, vizsgáztatással egybekötve.

A rektor után dr. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a duális szakképzés és a duális felsőoktatás kapcsolódási lehetőségeiről. Elmondta, hogy Németországban 1970 óta folytatnak gyakorlatorientált képzést. Idehaza a kormány szorgalmazza, hogy a felsőoktatásban minél több hallgató ilyen képzési formában vegyen részt. A számok alapján azonban bőven van tennivaló ezen a téren. Ma idehaza 61 szakon, 1989 hallgató tanul ilyen formában, és 351 gazdasági partner fogadja a diákokat – mondta a helyettes államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában