Bormustra

2023.03.31. 19:15

A Gedeon Birtok kövidinkáját választották Izsák borának

Pénteken rendezték meg először a Kosztka László borversenyt Izsákon. A megmérettetésen 24 mintát kóstolt a zsűri. A profi borászok mellett társadalmi zsűri is beleszólt a végső sorrend kialakításába.

Barta Zsolt

Zeleni Viktor, a Gedeon Birtok borásza vette át Szabó József alpolgármestertől az Izsák Városa Bora címért járó oklevelet

Fotó: Barta Zsolt

Izsák környékén közel 900 hektáron terem a szőlő, ugyanakkor városi borversenyt, ahol egyben kiválasztották a település borát csak most rendeztek először.

A versenyen résztvevőket dr. Bozóky Imre polgármester köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy hagyományt teremt ez a megméretés a városban. Ezentúl minden évben megrendezik a versenyt, hogy ezen találják meg a város borát. Azt a nedűt, amelyet Izsák elöljárósága a vendégeinek ajándékba adhat. A megméretés különlegessége abban rejlett, hogy a két bizottság egyikét társadalmi zsűri tagok, azaz borszerető polgárok alkották, míg a másikat profi borászok. Mindkét csoport értékelte a mintákat és sorrendet alkotott. Érdekes volt, hogy több alkalommal is eltért az ítészek véleménye.

A borászok a szakmai szabályai alapján alkottak véleményt. A borkedvelők csoportja pedig az alapján hozta meg véleményét, hogy megvennék-e , vagy sem az adott bort a boltban. Ha igen, akkor mennyit is érne a számukra. 

A végső sorrend a két bizottság szempontjai alapján alakult ki. A 24 mintából a Gedeon Birtok 2022-e évjáratú kövidinkája lett Izsák Város Bora. A borászat a város határában gazdálkodik, tavalyelőtt ennek a pincészetnek a rajnai rizlingje lett a Kecskemét Város Bora. Ez a cég két pezsgője szerezte meg a borverseny két legmagasabb pontját is egyben.

A társadalmi zsűri tagjai éppen az egyik pezsgő mintát értékelik 
Fotós: Barta Zsolt

A megméretésen aranyérmet kapott két pezsgőjével A Royalsekt Zrt., a Birkás Pincészet egyik pezsgője és a Gedeon Birtok két másik fehérbora is. Érdekes, hogy az indulók két rozéval és egy kékfrankossal neveztek. Mint ismert a város környékén nem népszerű a kékszőlő termesztése. Az éves termés talán tíz százaléka lehet többnyire kékfrankos és más vörös szőlő.

Oreskó Imre nyugalmazott borász vezette a társadalmi zsűritagok munkáját. A csoport tagjaink döntése a fogyasztói közízlést tükrözték vissza. Ami elnyerte a tetszésüket, azt felpontozták mondta a bizottsági elnök. Mint mondta, érdemes lenne legközelebb ár-érték arányt is figyelembe véve egy sorrendet felállítani a minták között. Így visszajelzést is kaphatna a piac, hogy a vásárló mely termékeket preferálja a kiválasztás során.

A költségek megemelkedtek, de követik-e az árak? 

Az izsáki hegyközség elnöke Damásdi Gábor, aki korábban nagyobb szőlőbirtokot művelt elmondta, hogy a határban többnyire Biancát termesztenek a gazdák. Nem ebből lehet a legjobb bort készíteni, ugyanakkor jobb esztendőben 200-250 mázsát is megterem. A minőségi bort cserszegi fűszeresből lehet készíteni, de ez egy átlagos évben is csak 100- 120 mázsát hoz. A különbség alig néhány forint volt a cserszegi javára. Azaz a felvásárlók számára a minőségi szőlő nem jelentett nagyobb kiadást. 

Hogy mennyi lenne a minimálisan szükséges alapár kilónként? 

Damásdi Gábor szerint legalább 120-130 forint. Ahhoz, hogy egy család megéljen nyugodtan, ahhoz 30 hektárnyi területre lenne szükség. Az elnök arról is beszámolt, hogy egyre nehezebb gazdálkodni, ugyanis a műtrágya ára a korábbi duplájára triplájára emelkedett. A növényvédelmi szerek legalább 50 százalékkal emelkedtek. Ma Izsákon 30 év alatti fiatal szőlész nincs, ami azért elkeserítő, mert a ez a generáció nem lát fantáziát az agrárszektor ezen spektrumában.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában