Kiskunhalas

2023.03.27. 20:08

Berki Viola festőművészre emlékeztek – galériával

Berki Viola (1932-2001) Munkácsy-díjas festőművész halálának 22. évfordulóján a Pásztortűz Egyesület szervezésében március 26-án megemlékezést tartottak Kiskunhalason a régi református temetőben. Napra pontosan ezen a napon hunyt el az ismert festőművész, képíró – hangoztatta a megemlékezésen Végső István egyesületi elnök.

Pozsgai Ákos

A megemlékezés résztvevői virágokat és koszorút helyeztek el a művész sírján

Fotó: Pozsgai Ákos

Végső István történész röviden ismertette Berki Viola festő, grafikusművész életrajzát és munkásságát. 1958-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán, mestere Fónyi Géza volt. Európa több országában tett tanulmányutat, járt Németországban és Olaszországban. Számos kiállítása volt a fővárosban és vidéken (Pécs, Hódmezővásárhely). Számos monumentális művet is alkotott, és illusztrálással is foglalkozott. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, többek között Munkácsy-díjjal, Érdemes Művész kitüntetéssel, a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjével, Kiskunhalas város díszpolgárjává választották és a Magyar Művészeti Akadémia Arany-díját is elnyerte. Munkái megtalálhatóak Szolnokon, Szentendrén, Miskolcon és Kecskeméten és Kiskunhalason.

Végső István elmondta, hogy a Pásztortűz Egyesület tagjai hozták rendbe az elhanyagoltnak tűnő Munkácsy-díjas festőművész sírhelyét. Monda Margit egyesületi tag, külön erre az alkalomra írta A mi Violánk című versét olvasta fel, majd a megemlékezés résztvevői virágokat és koszorút helyeztek el a művész sírján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában