Verseny

2023.03.13. 19:01

Az ország legjobb hentes tanulói versenyeztek Félegyházán – galériával

Az ország legjobb hentes tanulói mérték össze tudásukat Kiskunfélegyházán a Déli ASzC Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában. Az Országos Szakma Kiváló Tanulója verseny ünnepélyes megnyitóját és az elméleti versenyt vasárnap tartották. Hétfőn a gyakorlati feladatok vártak a diákokra.

Vajda Piroska

A versenyzők a Mezgé Mintaboltjában az értékesítési feladatokban szerezett tudásukról adtak számot

Fotó: Vajda Piroska

Két helyszínen a Mezgé Mintaboltjában és az iskola húsipari tanüzemében kellett a gyakorlati tudásukról számot adniuk a hentes és húskészítmény-készítő szakma tizenkét legjobb diákjának. Míg a boltban az értékesítést, addig a tanüzemben a sertésvágást, csontozást, darabolást és a feldolgozást pontozták a vizsgabizottság tagjai – tudtuk meg dr. Friedrich László egyetemi tanártól, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatójától. 

Az eddigi tapasztalatokat összegezve elmondta, bár a vizsgadrukk érződik a feladatok megoldásában, de nagyon jól felkészültek a tanulók. Arról is beszélt, hogy a döntőbe jutott diákok létszáma is mutatja, hogy hiányszakmáról van szó, ezért továbbra is nagyon fontos a húsipari szakmák népszerűsítése. Hozzátette, tudatosítani kell a továbbtanulás előtt álló fiatalokban és a szülőkben is, hogy ebben a szakmában nagyon jók az elhelyezkedési lehetőségek, az ágazat biztos megélhetést jelent és ma már a rendelkezésre álló műszaki háttérnek köszönhetően nem olyan nehéz fizikai munkáról van szó, mint évekkel ezelőtt. A szakma szépségeit is fontos lenne tudatostani a fiatalok körében. Azt, hogy egészséges terméket állítanak elő, ami fehérjetartalmából fakadóan nagyon fontos élelmiszer – érvelt dr. Friedrich László. 

A szakember arról is beszélt, hogy a húsipar, mint stratégiai ágazat létfontosságú az ország gazdasága szempontjából, hiszen a hazai élelmiszer a GDP-nek közel 40 százalékát adja. Ha nem tudunk az ágazatban a humánerőforrás területén fejlődést elérni, akkor nagy bajban leszünk, mert nem lesz, aki előállítsa ezeket a létfontosságú termékeket. Ezért széleskörű, jól megszervezett összefogásra van szükség az oktatás, az alapanyag-előállítás, a feldolgozás és a kereskedelem szintjén egyaránt. A képzés népszerűsítése és az ágazat humánerőforrás-fejlesztése stratégiai kérdés – hangsúlyozta dr. Friedrich László. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában