Kelebia

2023.03.10. 17:18

A tanyagondnokoknak is sok feladatot adnak a migránsok – galériával

Kelebián tartotta tisztújító közgyűlését a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete, amely Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Pest és Jász-Nagykun Szolnok vármegye településeinek több mint háromszáz falu-és tanyagondnokát tömöríti egy érdekvédelmi szervezetbe. A tanácskozáson elhangzott, hogy a határmenti települések tanyagondokainak jelentős plusz munkát adnak a migránsok, épp ezért a rendőrökkel, a határvadászokkal és a polgárőrökkel közösen járják a tanyavilágot, ha szükséges, azonnal tudnak intézkedni.

Pozsgai Ákos

A rendőrség és a polgárőrség hatékonyan működik együtt a falu- és tanyagondnoki szolgálatokkal a migrációs ügyek kezelésében

Fotó: Pozsgai Ákos

– Több mint negyedszázaddal ezelőtt Kelebián alakult meg a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete, amely mára egy nagy család lett – emlékeztetett Maczkó József, Kelebia polgármestere köszöntőjében, aki kiemelte, hogy a szervezet tagjai elszántak abban, hogy azt az értékközösséget, amit az egyesület képvisel továbbvigyék, törődnek és figyelnek azokra az emberekre, akik az ő segítségükre szorulnak. 

– A mai Kelebia 2024-ben ünnepli közigazgatási fennállásának 100 éves évfordulóját, jól lehet, már egy 1291-es okiratban említik Kelyb török vezér nevét, aki valószínűleg névadója volt a településnek, ráadásul az elmúlt évben tártak fel a falu határában egy árpádkori templomromot, körülötte egy településsel, amely jól bizonyítja azt, hogy az avarok után is emberi közösség, szervezett társadalmi formában, tartós helyben lakással élt ezen a területen – húzta alá a falu vezetője, aki a történelmi visszatekintés után rövid összefoglalót is adott a településen az elmúlt évek alatt megvalósult fejlesztésekről.

A menekültek és a migránsok jelenléte nem újszerű a határmenti településen, a kilencvenes évek eleji, majd végi délszláv válság hozzászoktatta az itt élőket ehhez. A mostani migrációs nyomás azonban a 2015-ös, ezt megelőző legnagyobb migránsáradatnál is több feladatot ad a hatóságoknak és ebből a tanyagondnokok is kiveszik a részüket.

– A határ közelsége jelentős plusz feladatot ad a tanyagondnokoknak. 

– mondta előadásában Kocsis György, a kelebiai II. tanyakörzet tanyagondnoka, aki tíz éve végzi ezt a munkát és mellette a Kelebiai Polgárőr Egyesület titkára is.

 – A napi tanyagondnoki teendők mellett – óvodások, iskolások, idősek szállítása, bevásárlás, gyógyszerkiváltás, házkörüli teendőkbe való besegítés – gyakran tartóztatnak fel migránsokat is a tanyagondnokok.

Korábban a határőrség, ma pedig a rendőrség stratégiai partnerként kezeli a tanyagondnokokat és a polgárőröket, szervezett formában közösen járják a külterületeket. 

– A tanyagondnokokkal automatikusan mennek a rendőrök és a határvadászok is, ez azért fontos, mert ha bármilyen eseménybe belefutnak, rögtön tudnak intézkedni.

– mondta el Kocsis György, aki hozzátette, hogy nagyon sok közös elfogásuk volt. Sokszor a meglepetés erejével hat, hogy a szürke tanyagondnoki kisbuszból egyenruhások szállnak ki, a migránsok ugyanis általában fejvesztve menekülnek rendőrségi és polgárőr autók elől, míg a civil külsejű tanyagondnoki autót bizalommal közelítik meg.

A magyar-szerb határra is ellátogattak

A beszámolókból kiderült, hogy a rendőrség és a polgárőrség más határmenti településeken is hatékonyan működik együtt a falu-és tanyagondnoki szolgálatokkal a migrációs ügyek kezelésében. A kelebiai tanácskozáson résztvevő falu-és tanyagondnokok ellátogattak a magyar-szerb államhatárra is, ahol megnézték a szögesdróttal megerősített műszaki határzárt és egy rövid tájékoztatót hallgattak meg az aktuális migrációs helyzetről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában