Kiskunhalas/Budapest

2023.03.30. 06:50

A halasi csipkét bemutató tárlat nyílt a Vajdahunyadvárban − galériával

A 120 éves halasi csipke jelenét és múltját mutatja be a Halasi csipke – A türelem himnusza című tárlat, amelyet a Vajdahunyadvárban nyitott meg kedden V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos. Az ünnepségen a halasi Szilaj Citerazenekar muzsikált. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum időszaki tárlatán a halasi csipke legszebb, legikonikusabb darabjai tekinthetők meg.

Pozsgai Ákos

Hrivnák Tünde divattervező Érték és szépség című divatbemutatóján több mint harminc halasi csipkével díszített ruhakollekcióját mutatták be a felvonuló modellek

Fotó: Pozsgai Ákos

A világhírű halasi csipke a magyar és nemzetközi kiállítások közkedvelt alkotásai közé tartozik, egyedisége a népies motívumkincsből táplálkozó mintavilágában, illetve az unikális, hatvanféle öltéstípust használó kivitelezési technikában rejlik. Az 1902-ben bemutatott csipke újdonságát a magyar népi mintakincs és a szecessziós formavilág finom keveredése mellett az egyedi, Magyarországon előzmény nélküli készítéstechnika adta. Megalkotása Dékáni Árpád kiskunhalasi rajztanár és Markovits Mária fehérnemű varrónő közös munkájának eredménye. A korai, színes selyemcsipkék a szecesszió kiemelkedő darabjai, világszerte a szecessziós kiállítások és nemzetközi csipkekiállítások állandó szereplői. A későbbi korszakok mozgalmas, változatos mintakincse és a 60-at meghaladó számú öltésvariációi méltán teszik híressé ezt a különleges varrott csipkét.

− A kiskunhalasiak őrzik a tradícióikat, és generációról generációra adják tovább a titkos tudást, hogy hogyan lehet hatvan különféle módon ölteni úgy a cérnaszálat, hogy az így keletkezett körbevarrott lyukakon ne peregjen el a múlt, ne folyjék el a jelen, és ne vesszen el a jövő, hanem egyszerre, egymásba kapaszkodva jelenjenek meg – mondta megnyitóbeszédében V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

A halasi csipke Hazánk első számú varrott csipkéje 2010 óta a magyar Szellemi Kulturális Örökség része, 2014 óta pedig a hungarikumok sorába tartozik. A 20. század fordulóján, a háziipari mozgalom mentén született csipke sikertörténete még napjainkban is töretlen. Magyarország kiemelt protokollajándéka, amely divatkiegészítőként, elegáns ruhakreációk díszítőelemeként is megjelenik.

A légies finomságú cérnaműveket felvonultató tárlat betekintést enged az akár több ezer órás munkafolyamatokba, valamint ismerteti az alkotáskor használt utánozhatatlanul egyedi öltésvariációkat. A kiállítás megnyitójának résztvevői szemtanúi lehettek a csipke születésének, Farkas Éva halasi csipkevarró lépésről lépésre szemléltettette a cérna átalakulását.

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy egy éve készültek a halasi csipke kiállításra, amely a király teremben kapott helyet.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere a megnyitón úgy fogalmazott, hogy a halasi csipke története és Magyarország történelme szorosan kötődik egymáshoz, a város mindenkori vezetése kiemelten fontosnak tartotta a halasi csipke tradíciójának ápolását, valamint fontosnak nevezte a kulturális örökségként való elismerését is. Kiemelte, hogy a halasi csipke története a halasi közoktatásnak is része, a diákok a középiskolákban tanulnak a város legfőbb értékéről.

Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke a kiállítás megnyitóján a halasi csipkéről tartott történeti áttekintésében kiemelte, hogy Szent II. János Pál pápa és Ferenc pápa is kapott ajándékba halasi csipkét, amelyet a vatikáni múzeumban őriznek. Emellett a világ több uralkodóháznak tagjai, valamint államelnökök feleségei is kaptak a diplomáciai protokoll listán lévő halasi csipkéből.

A kiállítás megnyitóján Hrivnák Tünde divattervező Érték és szépség című, By Me Miracle divatbemutatóján több mint harminc halasi csipkével díszített ruhakollekcióját mutatták be a felvonuló modellek. A legtöbb motívum a pávát mintázta, valamint a keresztény vallást szimbolizálta.

A tárlat június 30-ig látogatható Budapesten, a Vajdahunyadvárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában