Rehabilitáció

2023.02.14. 06:55

Zsófi, a terápiás kutya szolgálatba állt a kalocsai kórházban

A múlt év végén új kolléga kezdte meg szolgálatát a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kalocsai Szent Kereszt Kórház telephelyének Pszichiátriai Rehabilitációs Nappali Kórházában és Foglalkoztatójában.

Tapodi Kálmán

Zsófi és Dóri számos ember felépülését fogják segíteni a jövőben

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház

 – Szolgálatba lépésének már az első pillanatai is formabontóak voltak. Lábkörmei kopogásával verte fel a folyosó csendjét, gyorsan mindent körbeszimatolt, majd izgatottan körbejárta a nappali kórházat, hogy mindenkitől bezsebeljen egy-egy simogatást. Megérkezett Zsófi, a terápiás kutya, valamit lelkes gazdája, a képzett és tapasztalt terapeuta, Bükiné Cziner Dóra (Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány) – adta hírül közösségi oldalán a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház.

 A kutyaterápia bevezetése jól illeszkedik abba a szemléletbe, amelyet dr. Máthé Éva osztályvezető főorvosnő és munkatársai képviselnek. 

A lehető legszélesebb eszköztárral, változatos módszerekkel támogatott terápiák és foglalkozások segítik a betegek felépülését a nappali kórházban. 

– A választék valóban színes és széles. Kreatív foglalkozások, kertészkedés, fazekasműhely, addiktológai csoportok, színjátszás, relax-csoport, mozgáscsoport, valamint különböző munkaterápiás lehetőségek állnak a betegek rendelkezésére. A nappali kórház tárgyi felszereltsége pedig további közös tevékenységek végzéséhez biztosít teret, így délutánonként nem maradhat el a közös filmnézés, zenehallgatás, pingpongozás, futópad- vagy szobakerékpár használat – fogalmaztak a kórházi írásban, amelyben arról is írtak, hogy a mentálhigiéné területén, vagy a szociális szférában nehezen mérhetőek a sikerek. 

– Minden apró változás, sőt eseteként egy stabilabb állapot elérése is gyakran hatalmas előrelépést jelent a betegek állapotában. 

Orvosaink, ápolóink, a nappali kórház dolgozói, pszichológusaink és szociális munkásaink joggal lehetnek büszkék a közösen végzett munkára. Az elmúlt években rengeteg embert sikerült visszavezetnünk a munka világába. Segíteni tudtuk egy produktívabb, minőségibb, egészségesebb életvitel kialakításában, és sok esetben a józan élet újratanulásában és fenntartásában. A legnagyobb sikert mindannyiunk számára azok az esetek jelentik, amikor a beteg, aki évek óta az utcára is képtelen volt kilépni, teljes értékű munkavállalóvá, aktív közösségi emberré válik a terápia segítségével. Vagy éppen a kritikus testi-lelki állapotban lévő alkoholista, aki már nem tudott ital nélkül létezni, kijózanodva képessé válik újra a felelősségteljes életre – olvasható a kórházi cikkben. Mint írták, biztosak abban, hogy Zsófi és Dóri számos ember felépülését fogják segíteni a jövőben. 

A kórházi alapítvány biztosítja a költségeket

Mint közölték, a terápiáikkal, foglalkozásokkal kapcsolatban számos költség is felmerül. Dóri és Zsófi munkáját a kórházi alapítvány jóvoltából tudják jelenleg biztosítani. A közös munkához, annak folytatásához támogatásokat is örömmel fogadnak a kórházban. A felajánlások megtehetők a „Kalocsai Kórházért, Betegeinkért Alapítvány” számlaszámra történő befizetéssel „Nappali Kórház részére” közleménnyel. A Kalocsai Kórházért, Betegeinkért Alapítvány bankszámlaszáma: 11600006-00000000-13858250.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában