Év embere-jelölt

2023.02.09. 13:55

Vezetése alatt nyerte el a nemzeti címet a kecskeméti színház

A Petőfi Népe és a baon.hu keresi 2022 Év emberét! Olvasóink dönthetik el, hogy ki kapja a megtisztelő díjat. A következő napokban bemutatjuk a tíz jelöltet. Az alábbi cikkünkben Cseke Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt, érdemes művészt, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatóját ismerhetik meg.

Horváth Péter

Cseke Péter kecskeméti színházigazgató

Cseke Péter, aki a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja azt vallja, számára a családja és a színház a legnagyobb boldogság. A színház által világosabb, megfogalmazhatóbb, tisztább, egyértelműbb lesz mindenki számára a világ, amiben élünk.A Kecskeméti Nemzeti Színházban évadonként több mint 400 előadást játszik a társulat közösen a nézőkkel, akik mindig együtt a főszereplők a színpadon állókkal. 

– A színház nézők előtt zajló előadás: közösségi szertartás. Az elmúlt évek válságai, a pandémia vagy az idén januári kényszerű bezárásunk megmutatták, hogy a nézők nélküli színház mennyire élettelen és a művészet szerepe mennyire alapvető az életünkben. Az idei évadunk szlogenje a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva: „A színpad célja nagy. A színpad célja szent.” Ennek minden szavával egyetértek, és úgy gondolom, a társulatom is e filozófia mentén alkot napról napra

 – nyilatkozta Cseke Péter. 

Cseke Péter színészcsaládba született Nagyváradon. – A születésemről apám egy előadás alatt értesült, a hírt aztán a nézők tapssal fogadták. Életem első tapsa. Gyermekfelügyelő hiányában öltözőkben, büfében és a nézőtéren gyűjtöttem a gyermekkori emlékeket, amíg a szüleim dolgoztak, ezzel öntudatlanul is szívva magamba mindent, ami színház. Már gyerekként tudtam: a színpad és a takarás az igazi otthonom. Valahol mélyen az is egyértelmű volt, hogy nemcsak színészként, hanem rendezőként, sőt színházigazgatóként fogok majd működni – emlékezett vissza az igazgató. 

Ahogy fogalmazott, ettől ifjúkorában két dolog próbált eltéríteni: a futball és a diplomácia. – Ma már mindkettőről tudom, részterületeit reprezentálják annak, amit színházigazgatóként csinálni kell. A csapatmunka és az egymás kölcsönös megértése olyan erények, amiket csak a Jóistentől való kegyelemből kaphat az ember – idézte fel pályája kezdetét.

Cseke Péter 1976-ban végzett Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztályfőnöke Szinetár Miklós volt. Játszott a debreceni Csokonai Színházban, a Madách Színházban és tagja volt a Nemzeti Színháznak. 1992-től szabadfoglalkozású színész. 1994–1997 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított Szinetár Miklós mellett, tanársegédként. Egyre többet rendezett, több évadon át a Madách Színház gyermek-és ifjúsági előadásainak felelőse volt, máig játsszák ott 1996-os Lúdas Matyi-rendezését. 2004–2008 között a Turay Ida Színház főrendezője volt. 2008-ban választották a Kecskeméti Nemzeti Színház igazgatójává, amely intézmény az ő vezetése alatt nyerte el a nemzeti színház címet.

– Egy nemzeti címet elnyert színházat igazgatni büszkeség és egyben nagy felelősség. Örülök, hogy nagyszerű vezetőtársakkal oszthatom meg ezt a feladatot. A nemzeti színházi cím elnyerésével 2020-ban egy óriási álom vált valóra, amit hosszú évek óta dédelgettem a kollégáimmal közösen. Hiszem, hogy immáron belenőttünk ebbe, valóban a legjobbak közé tartozunk. A zenés darabok igazi szuperprodukciókká nőttek, igazodva a nézők igényéhez és a társulat képességeihez. Büszke vagyok rá, hogy ezt már a színházunk falain kívül is észrevették, így lehetséges, hogy nyáron az Elisabeth a Szegedi Szabadtérin, a Luxemburg grófja előadásunk pedig a Margitszigeti Színházban vendégeskedik, ez az ország két legnagyobb szabadtéri színpada, többezres nézőterekkel. És még lesznek meglepetések is az évad második felében, ezt megígérhetem – mondta a direktor.

A színházban világhírű és világhírnévre törő magyar darabokat játszanak minden műfajban, évi több, mint egy tucat bemutatóval. Ráadásul ugyanazzal a társulattal. 

– A mi művészeink minden műfajban megállják a helyüket és remek alakításokat nyújtanak, ami a legfontosabb. Az én ars poeticám a csapatmunka. Az, hogy együtt többek vagyunk, mint egyenként. Célunk nem lehet más, mint hogy a nézőink, akik estéről estére megtöltik a nézőteret a játszóhelyeinken, örömmel jöjjenek hozzánk, tanuljanak, szórakozzanak, többek legyenek lelkileg-szellemileg. Ez a cél, ezért dolgozunk

 – vallja az igazgató.

Cseke Péter nős, felesége Sára Bernadette Jászai-díjas színművész. Két lányuk és három unokájuk van. – Családtagjaim csodálatos partnerek a folyamatos lelki fejlődésben, a szeretet növelésében, növekedésének megtapasztalásában. Sok nehézségen segített át az életben az a megtartó erős háló, amit mi családként szeretetből szövünk egymás köré – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában