Nikléczi Gábor

2023.02.09. 06:50

Több fiatal gazdára van szükség Kiskőrösön

A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület volt a szombati városi disznótor fő rendezője a helyi önkormányzat mellett. A gazdakör az egyik jelentős helyi civil szervezet, amely több mint nyolcvan gazdát fog össze. Az egyesület elnökével, Nikléczi Gáborral beszélgettünk.

Barta Zsolt

A képen: Nikléczi Gábor, Kiskőrösi Gazdakör Egyesület elnöke

Fotó: Barta Zsolt

A hétvégén két hízót vágott a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület, mely eseményről hírportálunk is beszámolt. A rendezvényen beszélgettünk Nikléczi Gábor borásszal, a szervezet elnökével az egyesület munkájáról. 

– Egy pályázatnak köszönhetően a főtéren megszerveztük a gazdaköri piacot. Amikor a pénz elfogyott, a város átvette a piac fenntartását. A vevők nagyon szerettek ott vásárolni, mindig hét-nyolc termelővel találkozhattak. Az eladók tej- és hústermékeket, levendulás- és homoktövis készítményeket, kürtőskalácsot, gyümölcsöt, zöldséget is árultak. A mostani pályázatunk forrásait a működési költségre fordítjuk. Évente négy-hat szakmai programunk van, amely mindig vacsorával zárul. Egy-egy ilyen eseményen vagy egy falugazda, vagy egy másik szakmai előadó tart a gazdálkodással kapcsolatos témákról ismertetőt. A Bethlen Gábor Alapból kaptunk erre támogatást – mondta az elnök.

Hozzátette, hogy az egyesület taglétszáma több mint nyolcvan fő, de közülük csak 50-60 ember látogat el a rendezvényekre. A gazdák többsége szőlőzik, gyümölccsel foglalkozik vagy állatot tart. A legtöbbjük az idősödő generációhoz tartozik, 50 év feletti emberek, talán 15 termelő olyan, akit fiatalnak lehet nevezni. 

Nikléczi Gábor szerint fiatalítani kellene a gazdakört, de 30 év alatt lehetetlen megszólítani az embereket. 

Ez talán azért van, mert még sokan nem érzik annak a fontosságát, hogy ehhez a szervezethez tartozzanak, pedig nagyon sok olyan kapcsolati és szakmai tőkét tudnának felhalmozni, amely később jól kamatozódna. 

Az elnök  2019-től vezeti a szervezetet, 2014-től a városi közösséget képviselő városatyaként van jelen az önkormányzatban. Mint mondta, előbb közgazdász diplomát szerzett, majd tavaly pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen végzett mesterszakot. Kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi év nehéz volt a termelők számára. Bár a fagyot három év után ugyan megúszták a termelők, a nyáron beköszöntött aszályos időjárást a növények megsínylették. 

A szőlők esetében attól függött a termés, hogy az adott növény mennyire aszálytűrő illetve a talaj mennyire tudta megtartani a nedvességet. Végül az őszi esőnek köszönhetően közepes lett a termés. Míg az előző évjárat fantasztikus beltartalmi értékekkel kényeztette el a termelőket, a tavalyi évben másként alakult a helyzet. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek jó borok, de azok kezelésére jobban oda kell figyelniük a pincészeteknek, mint a korábbi években.

Tavaly a gyümölcsösökben nagyon jó termést vártak a termelők, de a forróság elvitte a termést.

 Az egyik ismerőse annyira el volt keseredve, hogy ki sem ment leszedni a kevés gyümölcsöt, pedig lehet, hogy jó néhány liternyi pálinkának való lejött volna a fákról. Az idei év jobban indult mint a tavalyi, januárban 60-70 milliméternyi eső hullott, amely a decemberivel együtt jónak mondható. Előtte október és novemberben viszont alig esett. A mély fekvésű területeken Kiskőrös határában már 1,5 méter mélyen ott a víz. A nyári aszály óta 120 centimétert emelkedett a talajvíz szintje. 

A magasabb területeken azonban jó ha már 5 méter mélyen csillog a víz a kutakban. 

– Hogy február elején mit lehet látni?  Általában az aszályos évek után egy csapadékos jön. 

– mondta Nikléczi Gábor. 

Ez jó, azonban az már kevésbé, hogy eddig  a nagy hideg elmaradt. A rovarok és a kártevők nem pusztultak el eddig, így lehet, hogy több permetezésre lesz szükségük a gazdáknak. A héten megérkezett mínuszok éppen a legjobbkor jöttek, mivel nem engedik felébredni a növényvilágot.

– A hideg még kárt nem okoz, viszont arra jó, hogy a gyümölcsfák esetében ne hajtsanak ki a növények. Ami viszont hatalmas gond, hogy rengeteget emelkedtek a műtrágya árak, a permetezőszer árakról sem lehet pozitívan beszélni. Aki korábban betárolt, az jobban járt azoknál, akik most mennek a boltokba vásárolni – mondta végül Nikléczi Gábor, a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület elnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában