Év embere-jelölt

2023.02.04. 15:27

Sokat tett a keresztény oktatásért Tarján Levente, Baja díszpolgára

A Petőfi Népe és a Baon.hu keresi 2022 év emberét! Olvasóink dönthetik el, hogy ki kapja a megtisztelő díjat. A következő napokban bemutatjuk a tíz jelöltet. Az alábbi cikkünkben Tarján Levente nyugalmazott igazgatót, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) bajai csoportjának örökös és tiszteletbeli tagját ismerhetik meg.

Márton Anna

Az Év embere díj egyik jelöltje Tarján Levente, Baja díszpolgára

Fotó: Márton Anna

Tarján Levente 2018-ban átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Baja díszpolgára tevékenységének és szervezésének köszönhető, hogy a városban 25 éve újra elkezdődött a keresztény oktatás. Annak idején 1990-ben ez nem volt egyszerű dolog. A KÉSZ hozta létre a keresztény óvodát és az általános iskolát. Amikor az egyházi ingatlanok, tulajdonok rendeződtek, akkor csatlakozott a középiskola is, megalakult a Szent László Általános Művelődési Központ.

– Az én korosztályom és a nálam még idősebbek átélték a II. világháborút és a szocializmus éveit. Rettenetes kárt okozott a szocializmus mindenféle vonatkozásban. 

Szétverték a családokat, minden közösséget ami létezett, a szerzetesrendeket, a cserkészeket, de a legnagyobb gond a családok rombolása volt, rafinált módon. Panellakásokat építettek, a fiatalok hozzájutottak. 

Beköltöztek a panelekbe, kiürültek a falvak és otthon maradtak az idősek. Ameddig tudták, ellátták magukat. Megszűnt a család, mert ezekbe a szép lakásokba nem volt akkora helyiség, ahol egy asztalt fel lehetett volna állítani, ahol karácsonykor, húsvétkor vagy épp a nagymama születésnapján összejöhet a család – emlékezett vissza a régi időkre Tarján Levente.

Abban az időben úgy érezték, valamit tenni kell, mert fogyott a gyereklétszám, nőtt az abortuszok száma, csökkent az általános iskolás gyerekek száma. 

– Óriási szerencsénk volt, amikor megindultunk és eldöntöttük, hogy valamit csinálni kell. Az önkormányzatnál 1992-ben az akkori polgármester, Széll Péter azt mondta, ha van igény a keresztény iskolára, akkor eleget kell tenni neki  – elevenítette fel Baja díszpolgára az eseményeket. Kezdetben voltak ellenzők is, akik szemtől szembe ugyan nem, de a szervezők háta mögött ellenük hangolták a szülőket. Olyan kérdéseket tettek fel, hogy mennyiben különbözik a keresztény bukfenc az önkormányzati bukfenctől?

Eleinte a Szent Imre téren kapott helyet a katolikus iskola az Újvárosi Iskola épületében. Az első három évfolyam jelenleg is ott működik. 

– Mi nem akartunk új iskolát, csupán egy osztályt akartunk indítani, ahol katolikus szemléletben nevelhettük a gyerekeket. Aztán mégis jöttek a gyermekek. Az akkori igazgatók a hátam mögött nagyon ellenezték, munkálkodtak ellene, de a szemembe soha nem mondták – fogalmazott Tarján Levente.

Végül megkapták az óvodát, a Szent Imre téri épületet teljesen felszerelve, így indult újra a katolikus oktatás Baján. – A legfontosabb az volt, hogy keresztény nevelésben, más mentalitásban részesítsük a gyermekeket. Minden évben izgatottan vártuk, hogy lesz-e annyi jelentkező, hogy el tudjuk indítani az első osztályt, s ma már három osztály is indul, amióta az Ének-zenei Általános Iskolát is hozzácsatolták – zárta gondolatait Tarján Levente.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában