Értéktári bizottság

2023.02.07. 12:23

Megrendezik a helyi értékek napját Soltvadkerten

Egészen március 14-ig zárva tart takarékossági okok miatt a soltvadkerti Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjtemény. Így az itt található települési értéktár sem látogatható.

Barta Zsolt

Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjtemény

Fotó: Barta Zsolt

A kiállítóhely egy több gyűjteményből álló tárlatot foglal magába, amelyet leginkább a városi nagy rendezvények során látogatják, így például a szüreti fesztivál vagy a gasztrofesztivál idején. A legutóbbi testületi ülésen az önkormányzat vezetése az értéktári bizottság munkájáról hallgatott meg ismertetőt. Mint elhangzott, a bizottság tagjai továbbra is Fodorné dr. Schiszler Terézia, Zsikláné Szarka Judit és Légrády Andor. A testület felvállalta, hogy részt vesz a nemzeti értékekkel kapcsolatos tájékoztatásban, a település értékeinek felkutatásában, bemutatásában és népszerűsítésében. Ennek érdekében jó kapcsolatot alakított ki több környékbeli településsel, nevezetesen Tázlárral, Jakabszállással, Császártöltéssel, Imreheggyel, Csengőddel, mely együttműködés keretében lehetőséget biztosítanak egymásnak a kölcsönös bemutatkozásra.

Tavaly Tázlár meghívására vettek részt a 150 éves Tázlár című rendezvényen egy rögtönzött értéktárkiállítással. Az elmúlt évben a bizottság pályázatot nyújtott be az Agrárminisztériumhoz A helyi nemzeti értékek népszerűsítése Soltvadkerten címmel, melynek keretében összesen kétmillió forintot nyertek nyomtatott értéktári kiadványra, rendezvényre, honlap aloldal felújítására és a Vadkerti-tó társasjáték asztali verziójának kiadására. 

A szervezet április közepére tervezi a Helyi értékek napját, melynek keretében bemutatnák a kiadványokat, a társasjátékot és az újonnan értéktárba felvett helyi értékeket.

 Fodorné dr. Schiszler Terézia elnök arra kérte az önkormányzatot, hogy a Vadkerti-tó társasjáték 500 darabos kiadásához biztosítson 3,1 millió forintot. Ez a játék a térség értékeinek a bemutatását segíti játékos formában. 

Soltvadkert helyi értékei

Jelenleg 12 érték szerepel a helyi értéktárban: a csettegő, az ezerjó szőlőfajta, Krebsné Tuska Zsuzsanna keramikus munkássága, Nagy-Pál István szellemi munkássága, Richter Ilona Margit grafikusművész, tudományos illusztrátor munkásága, a református templom, a soltvadkerti sváb káposztás kolbász, Szabadi Mónika keramikus munkássága, Szakács László szellemi munkássága, a Szent Kereszt-kápolna és a Vadkerti tó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában