Közlekedés

2023.02.16. 16:51

Közgyűlés: megvenné a kecskeméti önkormányzat a csomópontot

Dr. Tóth Szilárd képviselő indítványt nyújtott be a közgyűlés elé a Csíksomlyó utca–Budai út kereszteződésének forgalmi rendjét érintő változásról, amit a csütörtöki ülésen tárgyalt a testület. Az indítványban szerepel, hogy a Károly Róbert körút átadása óta jelentősen megnőtt a forgalom, és ezért a kereszteződésben a várakozási idő is.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Mint a képviselő fogalmazott, az elmúlt két-három hétben nagyon sok jelzést kapott arról, hogy a Károly Róbert körút átadása óta megtöbbszöröződött egyes napszakokban a Csíksomlyó utca–Budai út kereszteződésében a forgalom, különösen a Tesco felé, jobbra kanyarodók száma. 

Pihenő- és munkanapokon egyaránt egyes napszakokban sokszor óriási sor kígyózik a Vacsi köz irányából, több esetben csak ötödik-hatodik lámpára tudtak kihajtani a város és a Tesco irányába. Ismert, hogy az OMV Hungária Kft. a torkolat tulajdonosa. Fejleszteni, jobbra kanyarodó sávot kiépíttetni az önkormányzat pedig csak a tulajdonjog átírása után tudna, ami akár éveket is igénybe vehet. 

A megnövekedett forgalom miatt több lakossági javaslat is megfogalmazódott a kereszteződés forgalmi rendjének megváltoztatására. 

Az egyik a lámpa átprogramozása úgy, hogy a Tesco felé legyen egy jobbra kanyarodást engedő jelzőlámpa kiépítve, ahogy az szemben, a Március 15. utcán is biztosított a város felé. Ennek kiegészítéseként javasolták azt is a gyalogosok védelme érdekében, hogy el kellene különíteni a gyalogos- és az autóforgalmat egymástól, illetve, hogy így biztonsággal kiépíthető lenn a jobbra kanyarodást engedélyező jelzőlámpa, mely kis ívben ki tudja engedni a Tesco irányába kanyarodókat. Ha ez nem támogatható, többen javasolták azt is, hogy a jobb szélső sáv legyen átszervezve csak jobbra kanyarodó sávvá, míg az egyenesirányú forgalmat a sokkal kevésbé kihasznált és terhelt bal oldali sávba javasolták átszervezni úgy, hogy az bal oldalra és egyenesen is kiengedje a közlekedőket.

Falu György alpolgármester elmondta, hogy a benzinkút tulajdonának számító területről régóta próbál az önkormányzat egyezségre jutni. Tavaly szóban megállapodtak a terület adásvételéről, majd két hete egy adásvételi szerződés tervezetet küldtek meg az OMV-nek. Ennek az a célja, hogy a jobbra kanyarodó sávot kiépíthessék. Jelenleg a cég szerződésbe foglalható javaslatait várják. Az alpolgármester szeretné, ha néhány hónap múlva megköttetne a szerződés. Az érdemi válasz hatására az indítványt Tóth Szilárd képviselő visszavonta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában