TOP

2023.02.08. 17:20

Harminc év után újra van bölcsőde Mélykúton – galériával

Egy új, négy csoportszobás, negyvennyolc férőhelyes bölcsődét adtak át Mélykúton, ezzel több mint három évtized után a 3 év alatti gyermekek részére a bölcsődei ellátás újra biztosított a településen. A korszerű, hőszivattyús rendszerrel fűtött és hűtött épület télen-nyáron maximális komfortot biztosít majd a gyermekek és a bölcsődei dolgozók számára. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 385,6 millió forintból valósult meg.

Pozsgai Ákos

Bányai Gábor fejlesztési kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, Kovács Tamás polgármester és Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke avatta fel a bölcsődét

Fotó: Pozsgai Ákos

Kovács Tamás polgármester avatóbeszédében arra emlékeztetett, hogy 1960-ban az akkori járványkórház épületét alakították át bölcsődének és működött az intézmény több mint harminc éven át, aztán 1992-ben a bölcsődét bezárták, és az elkövetkezendő több mint három évtizedben nem volt saját bölcsődéje a településnek.

Az önkormányzat a TOP program keretében adott be pályázatot és nyert el 358,7 millió forint európai uniós forrást új bölcsődei infrastruktúra kialakítására, később ezt az összeget 385,6 millió forintra emelték.

A beruházási munkálatok tavaly márciusban kezdődtek a Produktum General Kft. kivitelezésében, és idén január végén már meg is nyitotta kapuit az új, két gondozási egységes, négy csoportszobás bölcsőde.

– A beruházás során kiemelt szempont volt az energiahatékonyság, éppen ezért az új bölcsődében hőszivattyús rendszerrel működik a padlófűtés és a mennyezeti hűtés is, amely télen-nyáron maximális komfortot biztosít majd. Fontos kritérium volt az is, hogy megfelelő számú parkolóhelyet tudjunk biztosítani, így a bölcsőde mellett a szomszédos óvodába érkezők is biztonságos körülmények között tudják megközelíteni mindkét épületet a gyermekekkel

 – emelte ki Kovács Tamás polgármester.

Bálint Éva, az intézmény vezetője elmondta, hogy a bölcsőde január végétől üzemel, azóta folyamatosan fogadják a beiratkozó gyerekeket. 

Jelenleg 32 beiratkozott kisgyermek van már, akik közül 12-en kezdték meg a beszoktatást a szülőkkel, a héten pedig további 12 kisgyerek kerül beszoktatásra az egyéni igények alapján. Jelenleg három csoportszoba működik, egyenként maximum 12 fővel, és ehhez a gyermeklétszámhoz a dolgozói létszám hat fő kisgyermeknevelő és három fő bölcsődei dajka.

 Várhataón áprilisban érik majd el a 48-fős teljes létszámot, amellyel a negyedik csoportszobát is feltöltik és ahova további plusz két fő kisgyermeknevelő fog tartozni.

– Kis lépés az országnak, de nagy lépés Mélykút jövője felé – mondta Bányai Gábor fejlesztési kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője a bölcsődeavatón, aki szerint, ha bölcsődét építenek a település vezetői, az azt jelenti, hogy bíznak abban, hogy lesznek kisgyermekek, és ehhez kell a hely.

– A bölcsődéhez pedig kell az óvoda és az iskola, ezekben Mélykút most már kiválóan áll. Folytassuk tovább ennek az intézményrendszernek a fejlesztését! – tette hozzá.

Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy könnyítse a családok életét.

– 2010 óta több, mint 85 százalékkal nőtt a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma, csak Bács-Kiskun vármegyében az előző uniós ciklusban 26 település nyert el 4,5 milliárd összegű vissza nem térítendő támogatást, és lett 385 korszerűbb bölcsődei férőhely és jött létre további 418 bölcsődei férőhely. A bölcsődei, az óvodai és az iskolai szolgáltatások minősége és színvonala jelentősen emelkedett az elmúlt években – emelte ki Vedelek Norbert.

Az új bölcsődét Bányai Gábor fejlesztési kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, Kovács Tamás polgármester és Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke avatta fel, majd Bolvári János plébános, érseki tanácsos, kerületi esperes szentelte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában