Szent István tér

2023.02.09. 14:10

Felavatták Petőfi-szobrát Szankon – galériával

Szent István, Széchenyi István szobrai után, Petőfi Sándor szobra is ott áll Szank főterén. A csütörtöki szoboravatóra sokan gyűltek össze a Szent István téren, ahol felavatták Lantos Györgyi szobrászművész Petőfi Sándorról készült mellszobrát.

Tapodi Kálmán

A szobrot Varga Ferencné polgármester és Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője leplezte le.

Fotó: Tapodi Kálmán

Az 1848-49-es szabadságharc költőjének emlékét idézte köszöntőjében Varga Ferencné polgármester, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a szoborállítást. A szobor talapzatára közadakozásból gyűjtöttek a községben.

A szobrot Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Varga Ferencné és Lantos Györgyi leplezték le, majd Kósa István református lelkész mondott áldást a szoborra és a jelenlévőkre. 

Lezsák Sándor ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy egyes források szerint a Kárpát-medencében 340 Petőfi-szobor áll, ami nem pontos szám, mert az elszakított területeken nagyon sok Petőfi-szobrot mentettek át iskolákba, művelődési házakba, mert féltek a szoborrongálásoktól. Az Országgyűlés alelnöke felidézte a világ első köztéri Petőfi-szobrának történetét is. A szobor, amit 1862-ben állíttatott Kiskőrös lakossága, ma is ott áll a költő szülőházának szomszédságában.

Az ünnepség keretében adták át az óvodai- és általános iskolai Petőfi versmondó- és rajzversenyek díjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában