Területi Vérellátó

2023.02.23. 16:06

Civil véradást tartottak Kecskeméten – galériával

Immár a nyolcadik Civil Véradást szervezte meg a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a kecskeméti Területi Vérellátóban csütörtökön. A szervezésben közreműködött az Ölelő Kéz Hospice Alapítvány, a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány és az Alapítvány a Szívbetegekért a Szívinfarktus Megelőzésére Alapítvány és idén csatlakozott a Magyar Vöröskereszt is a kezdeményezéshez.

Horváth Péter

Sokan adtak vért Kecskeméten

Fotó: Bús Csaba

Molnár Elvira, a Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője elmondta, hogy a Civil Véradás a Miniszterelnökség, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Civil Közösségi Szolgáltató Központok Országos Hálózata kezdeményezésére indult útjára 2018-ban.  Az évente két alkalommal, tavasszal és ősszel megrendezett esemény egyik célja, hogy a civil szervezeteket jobban bevonják az ország vérellátásába és önkénteseket toborozzanak a véradásra. A szakmai vezető elmondta, hogy azokat is megszólítják, akik véradásra jönnek. A véradóknak bemutatják a civil szervezetek munkáját, remélve azt, hogy az érdeklődésüknek, céljaiknak megfelelő szervezet munkájába lehetőségeikhez mérten bekapcsolódnak a jövőben.

Molnár Elvira hangsúlyozta: véradásról véradásra egyre többen jönnek el. A mostani Civil véradás három helyszínen valósul meg: a kecskeméti mellett szerdán Kecelen tartottak véradást, ahol 119 véradó jelent meg, pénteken pedig Szabadszálláson, a polgárőrség épületében várják a résztvevőket.

A véradást azzal is vonzóbbá teszik, hogy a helyszíneken az Ölelő Kéz Hospice Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány közösen szűrővizsgálatokat tart.

 Az önkéntes véradók közé nemcsak a civil szervezetek munkatársait várják, hanem azok hozzátartozóit és ismerőseit is. Ajándékokra is számíthatnak a véradók, többek között a kiskunmajsai Jonathermál fürdőbe belépőjegyet kapnak. Mindezek mellett azon civil szervezet, mely a legtöbb véradót hozza, különdíjban részesül.

Balogh Ágnes, a Magyar Vöröskereszt területi véradásszervezője elmondta, hogy a szervezési munkában segítették az eseményt, de a vérellátó munkáját is folyamatosan támogatják a szervezésben. Hangsúlyozta, hogy a véradás roppant fontos, hiszen vért semmilyen technológiával nem lehet előállítani és sajnos törvényszerű, hogy mindig többen vannak olyanok, akiknek vérre van szükségük, mint azok, akik adják. Éppen ezért minden véradó számít, mert egy véradás három életet ment meg.

Dabiné Balai Márta tizennyolcszoros véradó, hosszú évek óta visszajár a Vérellátóba.

– Még ennél is hamarabb kellett volna elkezdenem vért adni, hiszen hatalmas öröm, hogy ezzel segíthetek az embereknek. És az is remek, hogy a véradás előtt mindenki kivizsgáláson esik át. De igazán az felemelő, amikor érkezik az sms, hogy felhasználták a vért, amit adtam, és azzal tudtam segíteni az embereknek. Mindenkit csak bátorítani tudok a véradásra, mert valójában nincs benne semmi különös. Itt nagyon vigyáznak mindenkire, és ha betartjuk azt, hogy rendesen együnk és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk aznap, nem lehet semmi probléma – mondta a hölgy.

Hasonló véleményen van a mintegy ötvenszeres véradó, Pap Zoltán is.

– A családomnak is adtak már vért műtét miatt, ezért tudom, hogy milyen fontos segíteni a másik embernek. Itt pedig mindenki kedves, mindig vidámak és mindenben segítenek, törődnek velünk – mondta Pap Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában