Siker

2023.02.02. 10:18

Bejutottak a Magyarország étele verseny döntőjébe a felső-kiskunsági szakácsok

Sikeresen vették az akadályt a Magyarország étele 2023 verseny elődöntőjében a fülöpszállási és a szabadszállási szakácsok. A Kígyósi Csárda Székelypuszta Ifjai nevű csapata az első helyet szerezte meg, holtversenyben a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent gárdájával. A szabadszállási Zöld Ász étterem színeiben induló Pető Mátyás–Szegedi Krisztián páros is bejutott a legjobb tizenkettő közé.

Gulyás Sándor

Pottondi Nándor és Balog Martin az aranyat szeretné elhozni Felcsútról

Fotó: Gulyás Sándor

Mint arról korábban beszámoltunk, Felcsúton rendezte meg a napokban a Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny elődöntőjét az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai partnerségével. A verseny a Petőfi-bicentenárium jegyében zajlott, a szervezők ezúttal megpróbálták összekötni a gasztronómiát az irodalommal. A rangos megmérettetésen a Felső-Kiskunságot két csapat képviselte. 

– Harmadik alkalommal veszek részt a Magyarország étele versenyen, ahol elsőre a dobogó harmadik fokára állhattam fel. Tavaly a Pető Mátyás kollégámmal elkészített ételünket ezüst minősítéssel jutalmazta a neves szakemberből álló zsűri. Idén a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező Pottondi Nándorral indultunk a rangos szakmai megmérettetésen. 

A verseny rendezői olyan, maximum négy elemből álló, megújuló, de népszerű, emellett megfizethető ételeket vártak el a nevezőktől, melyek egy átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető lehet.

Ennek szellemében született meg a Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételünk, amiben lényegében a sertés fülétől a farkáig minden megtalálható. Az étel megalkotása során kiemelt hangsúlyt kapott a térségünkre jellemző ízvilág megjelenítése. Hagyományos alapanyagokkal dolgoztunk. Büszkén elmondhatom, hogy a legolcsóbb étellel és a legmagasabb pontszámmal jutottunk be a döntőbe – fogalmazott Balog Martin. 

A feltálalt ételeknek kötődniük kellett Petőfi Sándor életéhez, költészetéhez és az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz. 

– A költőóriás alakjára utaltunk egyrészt a kokárda alakúra rendezett savanyított zöldségekkel, másrészt a köretekkel. Petőfi Sándor utolsó étele a feljegyzések szerin a bivalytejes puliszka volt. Az egyik köretünknek így a kukoricalisztből készült kásás ételt választottuk, bivalytej helyett pedig bivalysajttal dolgoztunk – tette hozzá Pottondi Nándor. 

A szabadszállási Zöld Ász étterem színeiben induló Pető Mátyás–Szegedi Krisztián páros pedig a Csonka torony fantázianevű ételükkel jutott be a legjobb tizenkettő közé. 

– Rengeteg felkészülési óra van mögöttünk. Ételünk ízvilága a magyar tradíciókat, elsősorban kicsiny hazánkat, a Felső-Kiskunságot tükrözi. A versenykiírásnak megfelelően kiváló minőségű sertéshúst és alapanyagot használtunk fel. Petőfi Sándorhoz kapcsoltuk az ételünk nevét és a tálalásunkat is. A költő rónaságról írt versében jelenik meg a Csonka torony, ezt kívántuk megjeleníteni a tányérunkon – mondta Pető Mátyás. 
A verseny döntőjét március 18-án, a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában rendezik majd meg. Ezen az eseményen a csapatoknak az Alföldi Porcelángyár által készített 32 centiméteres egyedi tányért kell használniuk, ami az 1848–49-es forradalom és szabadságharcnak állít emléket. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában