Házias kenyér

2023.02.09. 11:31

Az otthoni kenyérkészítés titkát mutatják be Izsákon

Egyre nagyobb a becsülete az otthon készült kenyérnek. Főként most, amikor megduplázódott a mindennapi betevőnk ára. Akit érdekel a házias kenyér elkészítésének a témája, annak érdemes Izsákra látogatnia szombat reggel 7-re, a Vino Étterembe. A tervek szerint Vajda József pék mutatja be a folyamat fortélyait.

Barta Zsolt

Király Annamária a soltvadkerti Király Pékség egyik vezetője, az egyik népszerű kenyerükkel

Fotó: Barta Zsolt

A hazai pékségekben kiváló kenyeret lehet vásárolni, igaz a magas minőségű termékeknek az árát megkérik a gyártók. Ezer forint alatt igazán jó árut ma már egyre ritkábban lehet vásárolni. Talán ennek is köszönhető az, hogy rengeteg recept kering a világhálón arról, miként is kell egy finom kenyeret elkészíteni. A téma legalább olyan népszerű, mint a gyermeknevelés, a futballcsapatok teljesítményének az értékelése vagy akár a házi kis kedvencek kérdései.

A tervek szerint Rácz Sándor képviselő, molnár adja a lisztet és a sajtóból jól ismert Vajda József pék pedig bemutatja a készítés folyamatát. Egy internetes honlapon a mester egy alkalommal így nyilatkozott: elengedhetetlen a kovász elkészítése. Ez nem egy-két órás folyamat. Azaz, kovászt csinálunk lisztből és vízből keverve, ami 5-6 nap alatt megérik, és ezt felhasználva további liszt, víz, só hozzáadásával készül a kenyér. A tapasztalata szerint, ha nagyon finom kenyeret akar valaki készíteni, a kovász után még 16–24 óra munka van a kenyérrel.

Szóval miután az ember összedagasztja az alapanyagot, úgy nem árt egy napot pihentetni. Ahogy nyilatkozta, az igazán jó termékhez sokat kell dolgozni, de megéri. Remélhetőleg megoszt egy-két szakmai titkot szombaton a mester az érdeklődőkkel. Miután elkészült az alapanyag az étterem kerti kemencéjében lehet kisütni. Este pedig bállal zárul a nap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában