Verseny

2023.02.12. 12:08

A Barátok FC csapat nyerte el 2023. év Szabadszállás kolbásza címet – galériával

Hetedik alkalommal tartottak kolbásztöltő versenyt Szabadszálláson, ami az idén, a gazdaságosság jegyében, megújult formában várta a település lakóit. A gasztro-kulturális program szombaton délelőtt hagyományos disznóvágással kezdődött a piactéren.

Gulyás Sándor

A kolbásztöltő versenyre idén huszonhárom csapat nevezett

Fotó: Gulyás Sándor

Szombaton a reggeli órákban vágták le a több mint százkilós disznót, amit egy vidám társaság dolgozott fel a szabadszállási kolbásztöltő verseny nyitányaként a helyi piactéren. Amíg a böllérek serénykedtek, az érdeklődők megismerkedhettek a hagyományos húsfeldolgozás eszközeivel és módszereivel, bepillantást nyerhettek a hamisítatlan falusi disznótor hangulatába. 

– A magyar kultúrában komoly hagyománya van a disznótornak, ez adta évekkel ezelőtt a kolbászfesztivál ötletét. A gasztro-kulturális program mára már országos hírű eseménnyé nőtte ki magát. A takarékosság jegyében az előző évekhez képest kisebb, családiasabb formában tartottuk meg a programot. A kolbásztöltő versenyre idén huszonhárom csapat nevezett, akik a rendelkezésükre bocsájtott darált hús felhasználásával hagyományos és sajátságos ízesítésű kolbászkülönlegességet készítettek – mondta el a baon.hu érdeklődésére Darabos József polgármester.

A helyszínen elkészített, begyúrt és kisütött kolbászokat szakmai zsűri értékelte Szabó György mesterszakács vezetésével. 

A legkiválóbb csapat értékes jutalmat vihetett haza. A minősítést elért sültkolbászok készítői különdíjban részesültek.

– Nagyon nehéz volt a zsűri dolga, mert kiváló minőségű kolbászokat kóstolhattunk. Ebből kifolyólag több első és második helyet osztottunk ki, mivel nem voltak lényeges különbségek. Valamennyi versenyző a hagyományos ízeket részesítette előnyben, lényegében a böllér felkészültségén és tudásán múlott, hogy mit tudott letenni az asztalunkra. 2023.év Szabadszállás kolbásza címet a Barátok FC csapat érdemelte ki – értékelte a kolbásztöltők munkáját a zsűri elnöke.

A kolbásztöltők mellett a város sütemény készítői is összemérhették a tudásukat az „Egy szelet Szállás” verseny keretében. Nevezni édes és sós kategóriában lehetett nevezni. 

Az elkészült süteményeket az idei látogatók is megkóstolhatták, a süteményekből származó bevételt pedig a Szabadszállási Mentőalapítvány kapja.

A rendezvény programját a Cserhaja Hagyományőrző Tánccsoport előadása színesítette. A hangulatról a Giovi Family, valamint Csibe és Barátai gondoskodtak. A gasztro-kulturális programot az idei évben a Kisvárosunkért Egyesület és Szabadszállás Város Önkormányzata rendezte meg. A kolbásztöltő fesztivál a Vidékfejlesztési Program segítségével, a Szabadszállási Gazdakör működési területére meghirdetett ,,Szabadszállási Gazdakör - Hagyományokat és értékteremtést magukba foglaló rendezvények, táborok” című pályázat keretén belül valóst meg.

Eredmények

Részletes eredmények, kolbásztöltő verseny: 2023.év Szabadszállás kolbásza: Barátok FC, Aranyérmes kolbász I. helyezett: MH.ARB Kecskemét, Aranyérmes kolbász II. helyezett: Suli1Let(t) – Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola, Aranyérmes kolbász III.helyezett: Intézem! ... – Szabadszállási Polgármesteri Hivatal. Ezüstérmes kolbász I. helyezett: Démász III. – Vadmalackák, Ezüstérmes kolbász II. helyezett: Démász II., Ezüstérmes kolbász III. helyezett: Szabadszállási Életmentők – Szabadszállási Mentők. Bronzérmes kolbász I. helyezett: Segí(töl)tő Kezek Szabadszállási Alapszolgáltatási Központ, Bronzérmes kolbász II. helyezett: Fekete Bárányok -Szabadszállási Gamesz, Bronzérmes kolbász III. helyezett: Szabadszállási Tűzoltók.

Sütemény sütő verseny: 2023. év Aranyérmes süteménye:  Pipacs Pilvax – Lipóth Mariann, Ezüstérmes sütemény: Képviselőfánk – Áipli Gréta, Bronzérmes sütemény: Drága Mama epres fogaskereke – Besei Miklósné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában