Búcsú

2023.01.24. 10:56

Pribitek atya elköszönt a szeretett hívektől Kelebián – galériával

Egyházi papi otthonba vonul dr. Pribitek László kelebiai plébános, aki elhagyja a falut. Az atya a Krisztus Király templomban tartott vasárnapi szentmisén búcsúzott el a hívektől.

Pozsgai Ákos

Pribitek László kisebb megszakításokkal összesen 17 évet töltött Kelebián

Fotó: Pozsgai Ákos

Pribitek László néhány hónapja döntötte el, hogy papi otthonba vonul, elhatározta azt is, hogy az utolsó miséjén – amire az elmúlt vasárnap délelőtt került sor – lelki végrendeletbe foglalja, amit a keresztényi életről a legfontosabbnak tart.

– Nagy szeretettel foglalom össze a jézusi élet fontos pontjait, amiket magam is igyekeztem megtartani, belekapaszkodni – kezdte mondandóját az atya, aki szerint nem könnyű ezeket megtartani.

– Hinni még könnyebb, de ezt megélni, nagyon nehéz, most megtapasztaltam az utóbbi hetekben – fűzte hozzá Pribitek László, aki elmondta, hogy mennyire hisz abban, hogy a „mi hazánk a mennyben van”. – Ha ezt tényleg be akarja valaki tartani, akkor e szerint is kell élni – elmélkedett a szentmisén és arról a lelki szorongásról beszélt, amin az utóbbi időszakban megy keresztül, amikor arra gondol, hogy egyik napról a másikra nagy változás lesz az életében, hogy milyen nehezen válik meg Kelebiától.

– Nem szabad hozzátapadni a földi dolgokhoz és tényleg az Úrnak kell az elsőnek lenni az életemben, Jézus Krisztusnak. Ezek nekem is nagyon sokat segítettek és kapaszkodót jelentettek a számomra 

– mondta az atya, aki hangsúlyozta azt is, hogy „lelki végrendeletében” a szeretet áll legelöl.

– Ki ne tudná, hogy a legnagyobb boldogságot az életben a szeretet tud adni. Ha valaki azt mondja egy embernek, hogy szeretlek, nagy melegség járja át a szívét. Az egyetlen szó, amit az emberek soha nem utálnak meg és mindig szívesen hallgatnának, az, hogy szeretlek – utalt Pripitek László arra, hogy a mennyországban ez a szeretet állandó lesz és a hívő emberek számára ez óriási erőt ad.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy egyre kevesebb a hívő ember, kiürülnek a templomok, sok a hitetlen.

– Mi keresztények sokszor, fájlaljuk, hogy nem eléggé szeretjük drága Krisztusunkat, aki meghalt értünk. Pedig micsoda nagy szeretete van irántunk neki, ha képes volt úgy szenvedni, egyenként, mindannyiunkért – mondta az atya, aki beszélt arról is, hogy mennyire megerősítette a Böjte Csaba ferences szerzetessel való találkozása, aki egy végtelen gombolyagról szóló hasonlaton keresztül mutatta be, egymás mellé állítva és vizsgálva a rövid földi életet és az örök életet.

Pribitek László kisebb megszakításokkal összesen 17 évet töltött Kelebián, a két legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy próbálja erősíteni a kelebiaiak hitét és hogy szeresse őket.

A  búcsúmisén Hozdik Zsolt esperes, érseki tanácsos, tompai plébános mondott köszönetet Pribitek Lászlónak a több mint másfél évtizedes kelebiai szolgálatáért.

– A szeretet mindennek a lényege, tanítottad a híveidnek, azt hiszem, hogy tőled éppen ezt a szeretetet tapasztalhatták meg az emberek – hangoztatta az esperes.

Az önkormányzat és az helyi egyházközség nevében Maczkó József polgármester búcsúzott és mondott köszönetet Pribitek Lászlónak, akit egy festménnyel ajándékozott meg.

– A kapcsolat nem fog megszűnni, hiszen továbbra is családtag maradsz Kelebián, a falu közösségének tagja – fogalmazott a polgármester, aki megköszönte a kelebiai embereknek, hogy befogadták az atyát és köszönetet mondott Pribitek Lászlónak is, aki nagy szeretettel fordult feléjük.

Több mint fél évszázada szentelték pappá

Dr. Pribitek László 1947-ben született Soltvadkerten, 1972. június 16-án szentelték pappá Kalocsán. Majd ezt követően káplán volt Bátyán, doktori címet 1974-ben szerzett Budapesten. Szolgálati helyei 1975 és 1992 között: Borota, Baja, Kecel Harta, Dunatetétlen és Állampuszta. Az érseki tanácsosi szolgálat után 1994-től Mélykúton szolgált, majd Kisszálláson, Csávolyon, Borotán, Rémen és Jánoshalmán. 2005-től Kelebián és Tompán, 2012-től pedig Kunbaján és Bácsszőlősön, majd 2016-tól újra Kelebián teljesített szolgálatot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában