Megemlékezés

2023.01.25. 17:10

Pál-napkor megidézték Petőfi és Jókai közös névnapozását Kecskeméten

Kecskeméten, a hagyományokat követve az irodalom- és történelembarátok szerdán ismét megemlékeztek Petőfi és Jókai barátságáról, és a Gyenes családról. Ennek apropóját adta Petőfi Pál-napkor című verse, mely egy közös ünneplésről szól, és éppen 180 évvel ezelőtt íródott.

Sebestyén Hajnalka

A megemlékezésen Székelyné Kőrösi Ilona történész idézte meg a múltat.

Fotó: Bús Csaba

A Katona József Emlékház és a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület szervezésében jöttek össze az emlékezők a Jókai utca 8. szám alatt, mely helyén egykoron Gyenes Mihály háza állt. Annak a Gyenes Mihálynak az otthona, akinek nevét a város krónikái is őrzik. Erdőmérnök, aljegyző is volt, 1834-ben ő csapoltatta le a mai Gyenes tér helyén a Déllő mocsarat, és alakíttatta ki a város első sétányát.

A megemlékezésen Székelyné Kőrösi Ilona történész idézte meg a múltat. Petőfi 1843. január 25-én keltezte a Pál-napkor című versét, mely a Kecskeméten írt versei közül az első volt. A vers ihlető élménye a Gyenes-házban tartott névnapi összejövetel volt.

Ismert, hogy a nagy magyar költő 1843. január közepétől április első hetéig Kecskeméten tartózkodott vándorszínészként. A három hónapos kecskeméti időszakról és az itteni életkörülményekről a kortársak, a színésztársak és az életrajzírók elsősorban azt emelték ki, hogy sorstársaival együtt Petőfi is nélkülözött, hideg padlásszobában lakott. A Pál-napkor című verse azonban másfajta élményekről tanúskodik, kandalló, jó meleg, menyecskék és víg barátok említésével.

Székelyné a Gyenes házban megtartott névnapozás körülményeiről is mesélt. Petőfi Sándor és Jókai Mór jó barátságot ápolt. Jókai 1842-től a kecskeméti református főiskola diákjaként Gyenes Mihályéknál lakott. Ezt őrzi a ház falán olvasható emléktábla is, miszerint „E ház helyén állott az a ház, melyben Jókai 1842-44. között lakott” Mivel az emléktábla szövegezése elég szűkszavú, Székelyné bővebben mesélt a Gyenes családról, akiknek neve méltán szerepelhetett volna rajta.

Jókai barátja és szobatársa volt Gyenes Mihály fia, Gyenes Pali. Petőfi 1843 januárjában eleget tett a Gyenes-család meghívásának, amelyről Jókai is írt Kecskemétről szóló visszaemlékezéseiben. Érdekesség, hogy Jókai kicsit tartott Petőfi kirobbanó viselkedésétől, de végül jól alakult a névnapozás, Petőfi illendően viselkedett.

A megemlékezésen Székelyné Kőrösi Ilona visszaemlékezését színesítve Bajtai Mária elszavalta a Pál-napkor című verset. A résztvevők végül

megkoszorúzták az emléktáblát. Kecskemét önkormányzata részéről Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában