Közlekedés

2023.01.12. 18:50

Mutatjuk Kecskemét új parkolási rendjéről a legfontosabb információkat

Fontos tudnivalókat közölt a városrendészet a kecskeméti parkolással kapcsolatban.

baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A Kecskeméti Városrendészet tájékoztatta szerkesztőségünket a második félévre és a 2022. évre vásárolt bérletek – az éves nyugdíjas bérlet kivételével  – 2023. január 15. napjáig érvényesek. A 2022-es éves nyugdíjas bérletek 2023. január 31. napjáig érvényesek.

Mint írják megváltozott az üzemelési idő, várakozási díj és zónahatárok is. Az I. díjövezetbe tartozó várakozási területek üzemelési ideje a heti pihenőnapok és munkaszüneti napok kivételével 8 órától 18 óra helyett 20 óráig tart. A II. díjövezetben az üzemelési idő nem változott, azaz 8 órától 18 óráig, míg a II. díjövezetbe tartozó a piacos zóna esetében 6 órától 18 óráig tart.

2023. január 1-jétől az I. díjövezetben a 15 percre szóló várakozási díj 125 forint, az II. díjövezetben, így a piacos zónában is, 90 forint.

A tájékoztatóból kiderül még, hogy új zónák jöttek létre és egyes zónák esetében változtak a zónahatárok: Árpádvárosi zóna január 1-jétől elkülönül a Nagykörúton kívüli területtől; az Árpádvárosi zóna kiegészült a Petőfi Sándor utcával és a Batthyány utcával; új zóna került kialakításra a rendőrség épülete környezetében. Díjövezeti és zóna kód szerinti besorolás IDE kattintva elérhető.

Kecskemét Kártya kedvezmény

A költségtérítéses és egyéb bérletet vásárló, Kecskemét Kártyával rendelkezők 10 százalék kedvezményben részesülnek a személygépkocsjukra vonatkozóan.

Zöld rendszámos autók parkolása

A zöld rendszámos autók 2022. december 31. napjáig parkolhattak díjmentesen a városban. 2023. január 1-jétől kizárólag a kecskeméti lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező magánszemélyek tulajdonában, vagy üzemben tartásában lévő tisztán elektromos gépjárművek után vásárolhatnak 50 százalékos kedvezményes bérletet. A hibrid és a plug-in hybrid gépjárművek parkolási kedvezménye 2023. januártól megszűnt.

A nyugdíjas bérlet

A bérlet megvásárlásához be kell mutatni:

  • a személygépkocsi forgalmi engedélyét,
  • a gépjármű tulajdonosának személyi igazolványát,
  • a gépjármű tulajdonosának lakcímkártyáját,
  • érvényes Kecskemét Kártyáját, amennyiben rendelkezik vele,
  • a gépjármű tulajdonosának érvényes vezetői engedélyét,
  •  a nyugdíjat folyósító hatóság eredeti határozatát az adott évre megállapított nyugdíj összegéről,
  • a nyugellátási utalvány szelvényét vagy bankszámlakivonatot, mely tartalmazza az utalt nyugdíj összegét. (A 2023. évben folyósított nyugdíj összege nem haladhatja meg a 242 550 forintot.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában