Képviselő-testületi ülés

2023.01.24. 19:33

Megvásárolná a város Lajosmizse volt ÁFÉSZ épületét

Már évek óta visszatérő téma a lajosmizsei képviselő-testületi, illetve bizottsági üléseken a Dózsa György út 105. szám alatti volt ÁFÉSZ iroda épületének önkormányzati megvásárlása. A művelődési ház mellett álló, 1397 négyzetméteres terület kiválóan alkalmas lenne a kulturális intézmény udvarának bővítésére.

Horváth Péter

Képviselőt-testület (archív-fotó)

Fotó: Horváth Péter

A keddi rendkívüli testületi ülés egyik napirendi pontjaként ismét tárgyalta a képviselő-testület az ingatlan megvásárlásának lehetőségét.

Basky András polgármester elmondta, hogy az önkormányzat elővásárlási joggal rendelkezik a házra és a hozzá tartozó telekre. Tulajdonosa december 28-án adásvételi szerződést kötött egy vásárlóval, azonban az önkormányzatnak 60 napja van elővásárlási jogával élni. Az ingatlant 58 millió forintért kínálják, ami a jelenlegi inflációt és energiaár-növekedést figyelembe véve nagy anyagi terhet róna a város költségvetésére.

Basky András kifejtette, hogy mégis két út áll előttük: vagy most megvásárolják a város számára jól hasznosítható ingatlant, vagy lehet, hogy erre többé nem lesz módjuk.

 Két éve amellett döntöttek, hogy nem vásárolják meg az akkor 45 millió forintért kínált házat. Most jóval magasabb a kínálati ár, azonban így lehetőség kínálkozik a művelődési ház udvarának bővítésére. Hozzátette, hogy ha más vásárolja meg, akkor fennáll a valószínűsége, hogy társasházat épít a helyére, ami sok konfliktust rejthet a lakók és a művelődési ház vezetése között, hiszen a rendezvények zavarhatják a társasház lakóit, valamint parkolási nehézségek is adódhatnak. A polgármester elmondta, hogy a bizottsági ülésen inkább a vásárlás irányába mozdultak a megbeszélés során. 

A képviselő-testület megállapodott, hogy él a 60 napos döntési jogával és később határoz az ügyben. 

Ha a vásárlás mellett dönt az önkormányzat, ennek figyelembevételével alkotja meg a 2023-as költségvetést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában