Beruházás

2023.01.10. 19:55

Fülöp Róbert: Már az idén letehetik a halasi Csipke Gyógyfürdő alapkövét

Új lendületet kaphat a kiskunhalasi Csipke Gyógy- és Élményfürdő megvalósítása – mondta Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere, aki szerint már idén letehetik a tervezett komplexum alapkövet, maga a kivitelezés azonban egy hosszabb folyamat lesz.

Pozsgai Ákos

A képen balról: Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere és Hugyecz Sándor, a Halasthermál Kft. ügyvezetője

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

A városban 1958-ban épült meg a fürdő, amit 1991-ben korszerűsítettek, mostanra azonban újabb jelentős felújításra szorulna. Ehelyett azonban egy teljesen új gyógyfürdő komplexumot építene az önkormányzat. 2014 óta dolgoznak a város talán legnagyobb turisztikai beruházásának megvalósításán, mely a Csipke Gyógy- és Élményfürdő nevet fogja viselni.

A halasi önkormányzat a tervezett milliárdos nagyságrendű fürdőfejlesztés előkészítésére, tervezésére több százmillió forint kormányzati támogatást kapott már eddig. 

Ebből az összegből új termálkutat fúrtak, amely biztonsággal képes lesz kiszolgálni a jelenlegi fürdőt, illetve fontos bázisa lesz az új komplexumnak is, valamint a tervezett fürdőfejlesztés kiviteli terveinek elkészítésére, a szükséges hatósági engedélyek beszerzésére, valamint a közbeszerzési eljárás lefolytatására költheti a támogatást.

A létesítmény több egységből állna: a beruházás során egy új fürdőépület jön létre, továbbá egy háromgenerációs fedett fürdő gyógyászattal, uszodával és wellnesszel. A fedett fürdőben gyógytornamedence, gyógymedence, úszómedence, tanmedence, élménymedence, meleg vizes medence, csúszdamedence, gyerekmedence és merülőmedence lesz. Legalább egy medence épül kiúszóval és kültéri résszel is.

Az uszodarészlegben egy vízilabda-mérkőzés lebonyolítására is alkalmas úszómedencét építenének. A vizes gyógyá­szati részlegen gyógyvizes gyógymedence, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, komplex fürdőgyógyá­szati ellátás is lesz. Ezt kiegészíti – igény szerint – gyógyászati részleg, reumatológiai rendelővel, fizioterápiás teremmel, masszázsszobával és egyéni gyógytornaszobával. A wellnessrészleg minimális funkciói közé tartozik majd a sókamra, infra­szauna, fényterápia, aromaterápia, finn szauna, bioszauna, tepidárium, masszázsszoba és egyéb kezelők.

A beruházásban a fentiek mellett a zöldfelületet, valamint a fürdőhöz vezető utakat és a parkolókat is érinti a fejlesztés. A korábbi becslés szerint a teljes fejlesztés költsége eléri a 23 milliárd forintot, amit állami forrásból fedeznének.

Az elmúlt években bemutatták a fürdő látványtervét is, valamint kiírták a tervezési feladatokra szóló pályázatot, az elmúlt egy évben azonban keveset lehetett hallani a kiskunhalasi fürdőfejlesztés alakulásáról. Fülöp Róbert polgármester a helyi televízióban tartott elmúlt évet értékelő beszédében szólt a projekt alakulásáról.

– Az „utolsó csavarig” elkészültek a fürdő kiviteli tervei. Tavaly tényleg lassan haladtak a dolgok, de idén felpöröghetnek az események. A következő lépés a kivitelezés közbeszerzésének a kiírása lesz. Amint ez a közbeszerzési eljárás sikeresen lezárul, akkor kaphatjuk meg az ehhez szükséges állami forrást – mondta a polgármester, aki azt reméli, hogy 2023-ban lezajlik a közbeszerzés, és idén akár már az alapkövet is letehetik. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a konkrét megvalósítás még hosszú időt vesz igénybe, hiszen a tervező becslése szerint 2-2,5 évig tart majd az építkezés.

– A Halasthermál addig is üzemel, sőt eleve úgy tervezzük, hogy egészen az új komplexum átadásáig használható marad a régi fürdő – tette hozzá a városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában