Jótékonyság

2023.01.21. 19:55

Diákokat támogatnak a Violin Maratonon rajthoz álló futók

Vasárnap 11 órakor kezdődik a Violin maraton a Kodály Iskolánál. A hatodik alkalommal megrendezett jótékonysági futás részleteiről Juhász Ágnes hegedűművész, az esemény megálmodója, főszervezője mesélt a Gong Rádió csütörtöki Mai téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

A jótékonysági futás főszervezője Juhász Ágnes hegedűművész

Fotó: Bús Csaba/archív felvétel

A jótékonysági VI. Violin Maraton célja idén is, hogy a nevezésekből befolyt összegből támogassák az iskola zenében tehetséges növendékeit.

– Minden évben januárban tartjuk meg a Violin futást. Ennek apropója a születésnapom. Sok-sok évvel ezelőtt megfogadtam, hogy minden születésnapomon annyi kilométert futok, ahány éves vagyok. Ennek baráti és ismeretségi körömben híre ment, sokan támogattak benne. Ez adta később az ötletét a Violin Maratonnak, mely már az elején jótékony megmozdulásnak indult. 

A Kodály Iskola művésztanáraként tisztában vagyok a hangszerek árával, egy-egy rangosabb versenyre való kijutás költségeivel. Tudom és látom, hogy szakgimnázium növendékeinek esetében sok szülő nem bírja anyagilag mindezt támogatni, így a Violinon befolyt összeg egy jótékonysági alapba folyik, melyre a diákok pályázhatnak. 

Elsősorban zenei kurzusokat, versenyköltségeket és hangszervásárlást támogatunk belőle – részletezte Juhász Ágnes.

Idén is több kategóriában, több távon nevezhetnek a futók a jótékonysági futásra.

– A mostani Violin különlegessége, hogy lesz ingyenes gyerekfutás. A hat év alattiak fél 11-kor rajtolnak el az iskola sportpályáján. Minden befutó érmet és a szponzorok jóvoltából kis ajándékokat kapnak. A nagy futam 11-kor veszi kezdetét, a futók 5, 10 és 21 kilométeres távból választhatnak – tette hozzá Juhász Ágnes.

Az már most látszik, hogy nagy számban érdeklődnek a sportbarátok a jótékonysági futás iránt. – Előzetesen 700-an neveztek, de a tapasztalatunk szerint a helyszíni nevezésekből további 150-200 futóra számítunk még. Nevezni már csak a helyszínen lehet 9 órától, de azokat is örömmel várjuk, akik szurkolnának, biztatnák társaikat vagy csak egy kis zenei kikapcsolódásra vágynak – jegyezte meg a főszervező.

A Violin Maraton ideje alatt az autósok türelmét és megértését kérik, ugyanis mindhárom táv a belvárosán át vezet, így több helyen lehet lezárásokra, útszűkítésekre számítani.

– A rajt és a cél a Kodály Iskola. Az Izsáki út négysávúsítása miatt a futam a Temes téren és a Nagyboldogasszony téren át jut el a Petőfi Sándor utcáig, ahol a járdán futnak, így nem akadályozzák a közlekedőket. A színháztól viszont már lehet útelterelésekre számítani, akárcsak a Rákóczi úton, az Arany János utcát pedig fél kettőig teljesen le is zárják a futók számára. Előre is köszönjük a türelmet – hangsúlyozta Juhász Ágnes.

Az eredményhirdetés fél kettő körül várható a Kodály Iskolában. Előtte mini koncertet adnak az iskola hangszeren játszó diákjai, valamint Juhász Ágnes és művésztanár kollegája. A zene a futás alatt sem hiányozhat. Január lévén hangszerekkel nem állhatnak ki a növendékek játszani az utcára, így felvételről szólnak majd a dallamok a városházánál, a Leskowsky Hangszergyűjteménynél (volt Városi Mozinál) és a könyvtárnál.

További részletek megismerhetők a Violin Maraton Facebook-oldalán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában