Bács-Kiskun

2023.01.02. 07:00

Csalók jelentek meg a tűzifahirdetők között

Az eddigi „legképzettebb” szélhámost sikerült lelepleznie egy felkészült vásárlónak nemrégiben. Az eladó mindent megtett, hogy tevékenységét legálisnak tüntesse fel, többek között regisztrált a szükséges rendszerekbe. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri, senki ne utaljon előre az alábbi számlaszámra: 10700103-73965596-51100005.

Tapodi Kálmán

Sokak számára télen nélkülözhetetlen a tűzifa

Fotós: Karnok Csaba

Mint azt a Nébih honlapján írták: friss egyéni vállalkozói nyilvántartási számmal és EUTR-regisztrációval is rendelkezett az a csaló, aki több telefonszámon (70/289-9393, 70/594-7735, 20/569-6729) is intézte a megrendeléseket. A megbízható eladó látszatát keltve mindent megtett azért, hogy még a körültekintő vásárlók se fogjanak gyanút, például a megrendeléseket írásban kérte, amire hivatalosan válaszolt. Az érdeklődőknek számos esetben emlegette a nála végzett Nébih-ellenőrzéseket, valamint gondot fordított arra is, hogy a hirdetéseiben és a pecsétjében feltűnően jelenjen meg az EUTR technikai azonosító szám. A megrendeléseket követően valós számlázóprogrammal kiállított díjbekérőt, és számlákat küldött – közölte a Nébih. 

Egy felkészült vásárlónak több gyanús részlet – túl alacsony ár, a fatelepként bejelölt hely egy irodaház volt, előreutalás sürgetése – is feltűnt a hirdetések és az eladóval folytatott levélváltás szövegében. Ezen észrevételeivel kereste meg a Nébihet. A hatóság a bejelentés alapján telefonos próbavásárlást indított, amely során az ellenőrzött nem tudta minden kérdésben igazolni magát, így a hatóság írásban is eljárást indított. A hirdetővel szemben további információ is érkezett, melyek alátámasztották, hogy a megrendelt áru végül sosem érkezett meg a vásárlókhoz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal törölte az érintettet a hatósági nyilvántartásokból, az általa használt telefonszámokat pedig közzétette a feketelistán. A listán több Bács-Kiskun megyei település neve is olvasható, illetve a telefonszámok mellett, a weboldalakon található EUTR technikai azonosító számokat is közzétették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában