Beszámoló

2023.01.29. 16:09

A legnagyobb adózókat látták vendégül Kecelen

A város legnagyobb adózóinak adott fogadást Kecel polgármestere. Haszilló Ferenc ismertette a város korábbi beruházásait és a jelenlegi terveit is.

Barta Zsolt

A Fürtös Vendéglőben tartották a fogadást

Fotó: Barta Zsolt

Kecel pénzügyei rendben voltak tavaly, hitelek nélkül gazdálkodott a város tavaly. Minderről Haszilló Ferenc polgármester adott tájékoztatást péntek este. A város elöljárója a Fürtös Vendéglőben tartott fogadást a település legnagyobb adózói számára. A város tavaly 1 milliárd 215 millió forintból bevételből gazdálkodott. A vállalkozók és a lakosság helyi adó keretében 347 millió forinttal szélesítették az önkormányzat mozgásterét. 

Az önkormányzat 121 közalkalmazottnak ad munkát, hogy megfelelően működjön a több mint nyolcezer lelket számláló település. 

A közfoglalkoztatottak száma 28 fő volt. A polgármester felvázolta az önkormányzati szociális háló működését, amely a nehéz sorsú családoknak adott támogatást. Ennek működésére 34,6 millió forintot szántak tavaly. Az Állami Számvevőszék közel másfél évig ellenőrizte az önkormányzat működését, és végül 5-ös osztályzatot kapott a város.

Új kihívások a település életében

A háború és egyéb körülmények miatt a rezsiköltségek jelentősen megemelkedtek. A gáz- és a villanyáram változásának következtében több területen takarékossági intézkedésre kényszerült Kecel. A sportcsarnok, az óvodák, a művelődési ház és a hivatal működésében spórolást kellett bevezetni. Az állam a rezsiköltségek kompenzációjára az óvodák esetében 7,5 millió forintot adott, a közvilágítás támogatására 7, míg a bölcsődék energiaszámláit 7,5 millió forinttal támogatta.

Bányai Gábor képviselő jelezte, hogy idén újabb 34 milliós rezsitámogatásra számíthat Kecel. Az önkormányzat a jövőben a városfejlesztésre koncentrál különböző pályázatok felhasználásával, hangsúlyozta Haszilló Ferenc. A városhoz iparűzési adóból tavaly 219 millió forint folyt be. A kommunális adó tekintetében a 70 év felettiek adómentességben részesülnek. Ez 912 személyt jelentett tavaly, amely következtében 11,5 millió forint maradt az idős polgároknál. 

A városból összességében 347 millió forinttal támogatják a helyi lakosok a város költségvetését. 

A többi összeg pedig állami és pályázati pénzek. 

Több fejlesztés is megvalósult

A város vezetője bemutatta azokat a beruházásokat, amelyeket pályázati pénzekből valósítottak meg. A város az épületek energetikai felújítására 181 millió forintot költött, ennek során a hivatal, az Újfalusi- és a Szabó Pál Óvodák korszerűsítését végezték el. Ivóvíz víziközművének a rekonstrukciójára 50 százalékos támogatásban részesült az államtól, amelyből különböző berendezéseket – szivattyúk, átemelők – vásároltak.

Kecel és Imrehegy között elkészült a kerékpárút, a fejlesztési költség 383 millió, míg a saját erő 38 millió volt. A belvíz elvezetés első ütemére 300 milliót kaptak és 9 milliós önerőt tettek hozzá. A Flóra Vendégház 6 lakásának felújítására 6 milliót szánt a település. A Csendes Ősz Idősek Otthonára pályázat alapján 206,9 milliót kapott a város. Emellett a kecelieknek 60 milliós önrészt kellett a projekthez hozzá tenniük. 

A hivatal tetőfelújítására 35 millió kapott a város, amelyhez 4,5 millió tett a település saját erőként. A sportpálya labdarúgó pályájának műfüves korszerűsítése is megtörtént a tavalyi év során ez 171,5 millió forint volt. A közvilágítás is felújítás alatt áll. Ehhez a város 137 milliós támogatást kapott a város, ez ezer elavult lámpatest kicserélését jelenti majd mondta a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában