Természet

2023.01.17. 11:30

A legendák útján jártak a halasi Hazatalálás Baráti Kör túrázói – galériával

A Hazatalálás Baráti Kör évekkel ezelőtt elindított túramozgalma mára Kiskunhalas egyik legnépesebb és legaktívabb túrázó közösségévé nőtte ki magát. A hagyományőrzést és a természetközeli életmódot népszerűsítő közösség célkitűzései között szerepel a Kárpát-medence hagyományainak, épített értékeinek és természeti örökségeinek megismerése.

Pozsgai Ákos

A túra résztvevői Kiskőrösön is jártak

Fotó: Pozsgai Ákos

A baráti kör tagjai az elmúlt hétvégén a Soltszentimre és Csengőd határában található a néhai Szent Imre templom romjait és a Csonka-tornyot nézték meg elsőként. – A környéken már a honfoglalás idején is laktak. A Duna–Tisza köze középső része fejedelmi, majd királyi birtok volt, melyet a török a mohácsi vész után uralma alá vont, és a település a többi 900 alföldi faluval együtt elpusztult. Így maradt magára a templom a pusztában. A Csonka-torony környékének utolsó birtokosa Blaskovits Sándor és családja volt. Közbenjárására már az 1860-as években történtek ásatások a rom körül, ahol találtak rézkarikákat, római kori pénzeket, urnákat, dísztárgyakat, Anjou korabeli kardokat. Tornya teljes magasságban megmaradt, azonban hajó- és szentélyfalainak csak maradványai láthatók – mondta el Bús József túravezető.

A túra résztvevői Kiskőrösre folytatták útjukat, a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándor szülőházát nézték meg és tisztelegtek a költő emléke előtt. Majd azt a szabadtéri kiállítást, amely Petőfi Sándor életének legfontosabb állomásait jeleníti meg, utána pedig egy interaktív kiállítás keretében végig járták híres költeményének, a János vitéznek mesés színtereit, ahol találkoztak újra Kukorica Jancsi és szeretett Iluskája kedves alakjával a János vitéz Látogatóközpontban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában