Programajánló

2023.01.18. 21:02

A kecskeméti borlovagok őrzik a Szent Vince napi hagyományokat

Pénteken a kecskeméti borlovagok együtt elevenítik fel a Szent Vince napi hagyományokat a katonatelepi szőlőtőkék között.

Sebestyén Hajnalka

Felvételünk a borlovagok tavalyi rendezvényén készült

Fotó: Gulyás Sándor/archív felvétel

Január 22-e Vince napja, a szőlészek borászok ünnepe. Szent Vince hosszú évszázadok óta a szőlősgazdák védőszentje egész Európában. E néphagyomány szerint a szőlőtermelő gazdák szőlővesszőt vágtak e napon, majd meleg szobában rügyeztették. Ha szépen kihajtott, abból jó bortermést jósoltak. Egy másik népszokás szerint: ezen a napon sok bort kell inni a bő termés érdekében.

Az időjárás is fontos tényező e napon. Azt vallották: „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.” azaz ha olvad a hó e napon, jó szőlőtermés várható. „Ha fénylik Vince, tele lesz a pince.” azaz ha Vince napján süt a nap, akkor is jó bortermésben bízhatnak. 

A kecskeméti Mathiász János Borrend most pénteken eleveníti fel e hagyományokat. A rendezvénynek a MATE Szőlészeti Borászati Intézet Katonatelepi állomása ad helyet pénteken 10 órától. A vesszőket megáldja Laczai András református lelkész, a szőlővesszők egészségi állapotát értékeli dr. Németh Krisztina kutató, tudományos főmunkatárs. 
A rendezvényen a Magyar Kultúra Napjáról is megemlékeznek a borlovagok.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában