Természetvédelem

2023.01.12. 12:44

A borzas len lett az Év vadvirága

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.

Tapodi Kálmán

A borzas len hazánkban 1993 óta védett

A tavaly decemberben indított szavazáson a voksok 60 százalékát a borzas len (Linum hirsutum) kapta, jelentősen megelőzve a tarka nőszirmot (27 százalék), és a selymes peremizst (13 százalék) – közölte közösségi oldalán Az Év Vadvirága közösség. A megtisztelő címről internetes szavazás döntött, amelyen bárki leadhatta a voksát. 

A szavazásra jelölt három hazai növényfaj a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődött, így a szervezők ezen élőhelyek fontosságára és megőrzésük lehetőségeire kívánják felhívni idén a figyelmet.

Az Év vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos ritka vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése és védelme. A borzas len Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj. Hazánkban a fajjal száraz gyepekben, sztyeppréteken, meszes homokpusztagyepekben – így a Duna–Tisza közén is –, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. A borzas len 50-80 centiméter magas, felegyenesedő szárú évelő növény. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke ötezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában