Közmeghallgatás

2023.01.27. 19:48

800 millió forint támogatásból építhetnek új művelődési házat Solton

Közmeghallgatást tartottak csütörtökön Solton, a városházán. A rendezvény első felében Németh István polgármester számolt be a tavalyi év eredményeiről, majd adott tájékoztatást az idei esztendő feladatairól. Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője az aktuális gazdasági és politikai történeseket ecsetelte.

Gulyás Sándor

A város anyagi helyzete a megszorítások, az elvonások, és a folyamatban lévő beruházások ellenére is stabil – hangsúlyozta Németh István

Fotó: Gulyás Sándor

Németh István polgármester elsőként a település pénzügyi helyzetének alakulásáról számolt be, külön kihangsúlyozva, hogy a város anyagi helyzete a megszorítások, az elvonások, és a folyamatban lévő beruházások ellenére is stabil.

– A helyi adóbevételek teljes egészében a településen maradnak, melyeket az önkormányzat pályázati önerőként beruházásoknál, önkormányzati intézmények működtetésénél és a városgazdálkodásnál használ fel. Ebből az összegből működtetjük többek között a helyi labort, a mentési pontot, az orvosi ügyeletet, a sportöltözőt, tarjuk fenn nyugdíjas klubok épületét, a közkutak működtetését, a térfigyelő kamera üzemeltetésének kiadásait, a civil szervezetek, kulturális rendezvények támogatását és minden olyan feladatot, amelyre az állam nem ad támogatást – sorolta Németh István.

A város polgármestere a tavalyi év fejlesztései kapcsán elmondta, hogy a pályázati sikereknek köszönhetően megújult a volt ÁFÉSZ-iroda épülete, napelemes rendszert telepítettek a sportcsarnokra, befejeződtek az egy csoportszobás bölcsőde kivitelezési munkái, autóparkolók épültek, elkészült a Solt-Dunatetétlen-Akasztó kerékpárút tizennégy kilométeres szakasza. Önerős beruházásban valósult meg a Petőfi Sándor utca és a Mester utca útburkolat felújítása, a Mesevár Óvoda járdaburkolatának teljes cseréje, a Gábor Áron utcai orvosi rendelő, valamint a polgármesteri hivatal teljes fűtésének korszerűsítése.

– Önkormányzatunk 800 millió forint támogatást nyert a TOP plusz program keretében egy új művelődési ház építésére. 

A képviselő-testület döntést hozott, hogy energiahatékonyság céljából a közvilágítást korszerűsíteni kívánja. Jelenleg a műszaki állapotfelmérés és tervezés van folyamatban. Tervben van a mozi épületének felújítása, melyhez keressük a megfelelő pályázati lehetőségeket és forrásokat – vázolta a közeljövő terveit a polgármester.

Font Sándor országgyűlési képviselő beszámolójában az elmúlt időszak nehézségeiről, valamint az elért eredményekről beszélt. 

Decemberben a koronavírus-járvány utáni újjáépítési alap teljes egészének felszabadításáról sikerült megegyezni az EU-val, valamint a fejlesztési alap közel ötven százalékáról. A nekünk járó forrás kétharmada elvileg kibocsájtásra jogosult. Az első érdemi pénzügyi csomag viszont csak hat, nyolc hónap múlva várható. 

A hatalmas mértékű energiaár-növekedés miatt rendkívüli intézkedéseket kellett hozni. 

Az uniós források felfüggesztése miatt a folyó beruházások jelentős részét fel kellett függeszteni. Ennek okán maradt abba az 52-es főút rekonstrukciója is. Solt esetében a szigorítások nem érintik az ipari park kialakítását, valamint az új művelődési ház megépítését – emelte ki Font Sándor.

Az országgyűlési képviselő beszámolójában kitért arra is, hogy a rezsicsökkentés továbbra is védi a magyar családokat.

– Tovább bővül a családi adórendszer, január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak. Mint minden más családtámogatásnál,  a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett, hogy ösztönözzük a gyermekvállalást, azt is szeretnénk, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál. A kormány azon dolgozik, hogy jelentősen mérséklődjön az infláció – tette hozzá Font Sándor.
A beszámoló után, a lakosok mondhatták el véleményüket, észrevételeiket és tehették fel kérdéseiket. Szóba került a várost tehermentesítő elkerülő út kérdése. Kérésként fogalmazódott meg a járda kiépítése az 52-es út két különböző szakaszán az üzletek könnyebb megközelíthetősége okán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában