Genomba zárt örökség

2022.12.09. 15:53

Üknagymamája tragikus történetét írta meg regényben Pálinkás Szilvia

Igaz történetet mesél el a Genomba zárt örökség című könyv. A szerző ükanyjának, Musza Istvánné Bor Teréziának életét ismerhetjük meg, aki Kiskunhalason élt javasasszonyként. A könyv története részben fiktív, de főszereplői Bor Terézia, Musza István, Lantos György és Gyenizse Sándor valóban egykor élt, létező emberek voltak.

Pozsgai Ákos

Pálinkás Szlivia

Fotó: Pozsgai Ákos

A halasi regény könyvbemutatója a napokban volt a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtárban, ahol Végső István halasi történész beszélgetett a Genomba zárt örökség című könyvről Pálinkás Szilvia szerzővel a könyv előzményeiről, a családi legendáról, amely alapján elindult a levéltári kutatás, majd a regény megírása. A javasasszonyként bűnügybe keveredett főhősnő a szerző ükmamája volt. A történetben ismert halasi emberek például Vári Szabó István polgármester és helyszínek, a Fejeték-mocsár is megjelennek.

Sokan látogattak el a könyvbemutatóra.
Fotós: Pozsgai Ákos                            

A kiskunhalasi születésű 16 éves Bor Terézia történetét mutatja be a családregény, aki előkelő vidéki családban nevelkedett a halasi és zsanapusztai tanyavilágban a birtok egyetlen gyermekeként. Szinte a semmiből bukkant fel a szegény sorban élő Musza István, aki különös elhivatottságot érzett a lovak iránt. Szerelmükkel egy különös és sorsfordító életút veszi kezdetét, mely végtelennek tűnő mélységekbe sodorja a történet szereplőit. István nagyanyjának, Náninak továbbadott javasasszonyi tudása egy csapásra új értelmet ad a szerelme miatt családjából kitagadott Bor Teréziának. Ő lesz Kiskunhalas szegényeinek új reménysége, aki főzeteivel megmenti a hozzá fordulókat. Egy helybéli jómódú szeretői pár különös viszonya és mesterien kifundált gyilkos terve azonban hirtelen megváltoztatja a javasasszony és családja életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában