Bács-Kiskun

2022.12.31. 11:16

Szilveszterkor pezsgővel ünnepelnek a magyarok

A pezsgő az ünneplés, a születésnapok, esküvők és jelentős események itala. Nem véletlen, hogy a szilvesztert megelőző napokban is megnő iránta a kereslet. A legtöbb helyen hagyományosan pezsgő pukkantással köszöntik az új évet, ezért az év utolsó hónapjában megnő iránta a kereslet.

Szalay Tamás

Az év utolsó hónapjában megnő a pezsgő iránti kereslet

Fotó: Szalay Tamás

A Magyarországon előállított pezsgő 70-80 százalékát hazai fogyasztásra szánják. Fennmaradó részét pedig Romániába, Kanadába, Észtországba, Svédországba és Lettországba exportálják. Magyarországon mintegy 200 ezer liter pezsgőt állítanak elő évente. Hazán ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója. De jelentős mennyiséget állít elő Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Németország is.

Ahogy a kecskeméti Szil-Coop szeszes italokért felelős részlegvezetőjétől, Szalókiné Ildikótól megtudtuk, szilveszter tájékán a drágább kategóriájú pezsgőket éppúgy keresik, mint az olcsóbb fajtákat. 

Leginkább az édes pezsgőket keresik, és sokan hazai termékből választanak.  A pezsgők mellett az egyéb szeszes italok iránti kereslet is megnő az év végén. Borokat, habzó borokat, és egyéb italokat is találhatunk a bevásárló kosarakban. De a gyerekekre is gondolnak, az ünnepi koccintáshoz gyerekpezsgőt is vesznek a vásárlók, aziránt is nagymértékben megnő a kereslet ebben az időszakban. A szakeladó szerint az ünnepi időszakban népszerűbbé vált az, hogy szeszes italt ajándékoznak, ez is lehet az oka annak, hogy nő az ilyen jellegű termékek iránt a kereslet. Mivel a pezsgő sok alkalomhoz illik, ezért gyakran választják ezt akár karácsonyi ajándékként is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában