Születésnap

2022.12.09. 15:02

Ötvenéves a Kecskeméti Vadaskert – galériával

Partnereivel és támogatóival ünnepelt pénteken a Kecskeméti Vadaskert. Az 50 éves jubileum kapcsán meséltek a múltról, a jelenről és a jövőről.

Sebestyén Hajnalka

Több mint 120 állatfaj 500 egyede él a Kecskeméti Vadaskertben

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Vadaskert ünnepélyesen 50 évvel ezelőtt, 1972. áprilisában nyitotta meg kapuit, közvetlenül a Budapesten megrendezett I. Vadászati Világkiállítást követően. Annak ikonikus szarvasszobra ma is látható a Vadaskert területén.

A jubileumi év záróprogramján Tokovics Tamás, Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. ügyvezetője elevenítette fel a múltat. 

A kezdetekben a néhány őshonos állatfajt bemutató állatgyűjtemény mára jelentősen kibővült, a Föld öt kontinenséről több mint 120 állatfaj 500 egyede él a Kecskeméti Vadaskertben. Így állatkertnek számít. Ma Magyarországon a legkisebb állatkert, de állományát tekintve a középmezőnyben áll. 

Ráadásul két olyan állatuk is van, mint a petymeg vagy a mandrill, melyek az országban csak náluk láthatók. Ezeken kívül az ország legszebb hím oroszlánja, és Európa egyik legszebb tigris egyedei is a Kecskeméti Vadaskert lakói. 

A vadaskert folyamatosan és dinamikusan fejlődik, a látogatóknak évről évre újabb és újabb meglepetésekkel szolgál, új kifutók épülnek, új állatok érkeznek.  Míg régen kisketrecekben, kifutókban éltek az állatok, mára szép, tágas, komfortos lakhelyeiken várják a látogatókat. 

A Kecskeméti Vadaskert állatmentőhelyként is működik, évente mintegy hatszáz állatot hoznak be hozzájuk, mindezt karitatív módon biztosítják. Nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy sokféle programot kínáljanak, sikeresek a nyári táboraik. Részeseik a nemzeközi fajmentő programnak, ennek keretében vannak náluk a mandrill majmok. 

Tokovics Tamás külön köszönetet mondott munkatársainak, akik az év minden napján, még az elmúlt nehéz időszakban is teljes odaadással helyt álltak, erőn felül teljesítettek. Köszönetet mondott még az önkormányzatnak is, mely kiemelt támogatója az intézménynek. 

Az ügyvezető örömmel újságolta el, hogy néhány napja újra vannak náluk vidrák, két fiatal egyed, egy hím és egy nőstény, így bíznak az utódlásban is. 

Ezeket a köszöntőket követően személyesen is megtekintettek a vendégek, majd megetették közösen a lámákat és megnézték a tigriscsaládot, ahol a két másfél éves „kis” tigris” már szerencsésen összeszokott az apaállattal. 

Tokovics Tamás a tervek kapcsán elmondta: a régi 50 éves pénztárépület helyére egy új látogatóközpontot terveztek meg, bíznak benne néhány éven belül lehetőségük lesz ezen álmukat valóra váltani. A másik nagy terv, hogy új területtel bővítenék a létesítményt, újabb állatok bemutatására. Szerencsére a járvány lecsengésével látogatottságuk ismét magas, ebben az évben is eléri a százezer főt. 

Dr. Brúszel László, a Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány elnöke, majd dr. Prof. Sztachó-Pekáry István alpolgármester méltatta a Vadaskertben folyó munkát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában