Budapest

2022.12.08. 13:39

Milliárdokból bővíti kecskeméti telephelyét a Nissin Foods

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nissin Foods beruházásának csütörtöki bejelentésén arról számolt be, hogy a japán élelmiszeripari vállalat 18 milliárd forint értékben fogja bővíteni kecskeméti telephelyét. A tervek szerint 2026 végéig megvalósuló projekthez az állam 1,3 milliárd forint támogatást nyújt, így elősegítve ötven új munkahely létrehozását – számolt be róla az MTI.

baon.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A tárcavezető beszédében kiemelte, hogy a 90 százalékos exporthányaddal dolgozó cég az alapanyagok mintegy 56 százalékát eddig is a hazai kis- és közepes vállalkozásoktól szerezte be, így a fejlesztés számukra is jó hír. „A világ válságról-válságra bukdácsol, s ezek komoly próbatételeket jelentenek a világgazdaság valamennyi szereplője számára” – fogalmazott.

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt rövid időn belül kétszer is „teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság”, s ennek nyomán számos országban veszélybe került az élelmiszerellátás biztonsága is, tavaly mintegy 820 millió ember volt ilyen helyzetben – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Üdvözölte, hogy Magyarországon „az élelmiszeripar átment a stresszteszten”, ugyanis az elmúlt időszak nehézségei ellenére sem alakult ki általános válság, azonban leszögezte, hogy ennek ellenére le kell vonni a tanulságokat az utóbbi évekből.

„Hasonlóan az energiaellátáshoz, az élelmiszerellátás terén is azok az országok vannak igazából biztonságban, amelyek nemzeti alapon, saját maguk, a saját területükön elő tudják állítani a saját maguk által elfogyasztott élelmiszermennyiséget” – mondta.

A miniszter rámutatott, hogy hazánkban jó a kiindulópont, a magyar élelmiszer kifejezetten innovatív, nemzetközi szinten is versenyképes, a kormány pedig elkötelezett amellett, hogy minél több forrást biztosítson a szektor fejlesztéséhez. Hozzátette, hogy az élelmiszeripari export 2021-ben meghaladta a tízmilliárd eurót, ezzel hazánk a globális ranglista 32. helyén áll.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy tavaly már a Magyarországra érkező beruházások 60 százalékát keleti vállalatok hajtották végre. Ezek között a japán cégek előkelő helyen vannak, mostanra a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják az országban, nagyjából 30 ezer embernek adva munkát – tájékoztatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában