Közmeghallgatás

2022.12.01. 14:31

Megújul a belterületi úthálózat Kunszentmiklóson – galériával

Közmeghallgatást tartott szerdán a kunszentmiklósi képviselő-testület. Az érdeklődők egyebek mellett tájékoztatást kaptak az önkormányzati intézmények, a rendőrség, a tűzoltóság munkájáról, valamint a megvalósult és a tervezett fejlesztésekről.

Gulyás Sándor

Lesi Árpád polgármester (középen) ismertette a pályázatok részleteit

Fotó: Gulyás Sándor

A közmeghallgatás első felében az önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park között folytatott, a Schneider Electric gyárfejlesztésével kapcsolatos tárgyalások meghiúsulásának okairól tájékoztatták az illetékesek a fórum résztvevőit. Ezt követően a település bűnügyi helyzetéről, a tűzoltóság, a sport, az egészségügyi központ, az óvoda, a közművelődési, a szociális intézmények tevékenységéről hallhattak beszámolókat a kunszentmiklósiak.

– Tovább javult a közbiztonság Kunszentmiklóson. Mintegy tíz százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, a felderítési arány meghaladja a 72 százalékot. A közúti balesetek fő oka továbbra is a gyorshajtás, a kanyarodási szabályok be nem tartása és az elsőbbségi jog megsértése – foglalta össze Bezerédi Imre alezredes, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának vezetője, aki egyben kiemelte a polgárőrséggel való együttműködés eredményességét.

A kunszentmiklósi önkormányzati tűzoltók hat település védelmét látják el. A lánglovagok idén száznegyvenkilenc esethez vonultak, ami húsz százalékkal több mint a tavalyi évben, Ebből 84 a tűzeset, 40 a műszaki mentések száma, illetve 20 téves jelzés volt. A magas esetszám köszönhető a száraz tavasznak és a még szárazabb nyárnak  – tudták meg a lakosok Sóbujtó Antal tűzoltóparancsnoktól. 

Az elkészült, a folyamatban lévő és a tervezett beruházásokat Lesi Árpád polgármester ismertette meg a fórum résztvevőivel. A város első embere egyebek mellett elmondta, a kormányzati támogatásoknak köszönhetően több mint félmilliárd forintot költenek útépítésre az idén. 

– Közel harminc utca újul meg, jelenleg a beruházás második üteme zajlik. A jövő évben valósul meg a kunszentmiklósi egészségügyi központ labor épületének a felújítása, melyre 50 millió forintos támogatást kapott a kormányzattól a város. A belterületi csapadékvíz-kezelő rendszer fejlesztésére a megyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően, 250 millió forint jut.  

A fejlesztések a pályázati sikerek függvényében tovább folytatódnak Kunszentmiklóson. Elbírálásra vár a Petőfi lakótelepi új játszótér kialakítására, valamint a kunbábonyi Bem utca felújítására vonatkozó pályázatunk. 

Újabb négy belterületi utca felújítására, a Petőfi emlékház, a Bakér parti sport és pihenőpark, illetve önálló multifunkcionális könyvtár kialakítására a TOP Plus pályázatokon kívánunk támogatáshoz jutni. A kunszentmiklósi tanuszoda a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program III. ütemében megvalósuló nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások közé lett sorolva tavaly év végén. A beruházás várhatóan jövő évben megvalósul – sorolta a polgármester.

A hozzászólásokból kiderült, hogy a közmeghallgatás résztvevői összességében elégedettek az elmúlt évben elért eredményekkel, a képviselő-testület, az önkormányzat, az intézmények, valamint a rendvédelmi szervek munkájával. Többen észrevételezték viszont a macskaköves utcák megújításának, illetve a további belterületi utak építésének szükségességét, valamint jelezték a Budapest-Belgrád vasútvonal és a közvilágítás kapcsán felmerült problémákat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában