Portéka

2022.12.17. 17:14

Megnyílt a négynapos termelői és kézműves élménypiac Kalocsán – galériával

Négynapos termelői és kézműves élménypiac nyílt Kalocsa központjában, a sétálóutcában, szombaton. A város karácsonyfája körül tucatnyi standon várják a vevőket a régió termelői – például házi tésztákkal, füstölt sajtokkal és hústermékekkel, mézzel, lekvárokkal, csokoládékkal, kézműves dísztárgyakkal-ékszerekkel és sok minden mással.

Gábor János

Adventi termelői és élményvásár a kalocsai sétálóutcában

Fotó: Gábor János

A megnyitón Szigeti Tamás főszervező felidézte: a vásár ismételt megrendezése a tavalyi, kísérletképpen életre hívott adventi piac sikere motiválta. Az akkori alkalomhoz hasonlóan idén sem csak árusokkal, hanem fellépőkkel és különböző programokkal is várják a kalocsaiakat. A négynapos esemény keretében több népzenei és néptáncos produkció, illetve egy népművészeti kiállítás szintén látható lesz. A piac kialakítását és a termelők megjelenését az Agrárminisztérium, valamint az Agrármarketing Centrum támogatta, és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakmai közreműködésével jött létre.

– Ebben az időszakban kicsit lelassul körülöttünk az élet, és a családra koncentrálhatunk. Ilyenkor kerülnek az asztalra a legjobb ételek, italok és termények, hogy megteremtsék az ünnepi hangulatot. Ez a termelői vásár is erről szól – mondta a megnyitón dr. Filvig Géza polgármester. Szerinte Kalocsa számára kiemelten fontos, hogy az ilyen vásárokhoz hasonló eseményekkel bizonyítsa: komoly agrár múlttal rendelkezik, és ezzel kiemelt tényezője egy stratégiai fontosságú területnek, amelynek közelében ráadásul Duna-híd épül. Befejezésképpen hálásan megköszönte a Kalocsa környéki termelőknek, hogy a tavalyinál is magasabb színvonalú vásárt hoztak létre, és ezzel segítik a méltó felkészülést az ünnepre.

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár arról értekezett a megnyitón, hogy Kalocsa termékei – köztük a népművészeti kézműves tárgyak, a porcelán, vagy éppen a fűszerpaprika – ugyanazt szolgálják, ami szerinte a kormányzati törekvés, hogy a magyar családok asztalára jó minőségű, biztonságos, hazai forrásokból származó élelmiszerek kerüljenek, különösen az évvégi ünnepek idején. 

Úgy véli, hogy ezek beszerzésére a termelői piacok a legalkalmasabbak, hiszen a nemzetközi áruházláncok üzletei egyrészt személytelenebbek, másrészt az ott található áruk sok kéz alatt fordulnak meg.

– Itt viszont közvetlenül a termelőktől vásárolhatják meg a termékeket, és ha jó kapcsolatot alakítanak ki velük, később rendelhetnek is tőlük – javasolta a politikus, jelezve, hogy a kalocsai termelői piac családi programot ugyanúgy kínál, mint bevásárlást, hiszen a gyerekeket látványosságok és édességek, míg a szülőket finom forralt borok és meghitt találkozások, baráti beszélgetések várják.

A megnyitón ugyancsak részt vett Negrutz Ágoston agrárminiszteri főtanácsos és dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke. Ők és a helyiek a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület előadásában karácsonyi folklórt idéző népszokásokat, például szent család járást és karikázó táncokat tekinthettek meg. A termelői és kézműves élménypiac szerda estig várja a vendégeket és vásárlókat, a kalocsai sétálóutcában álló város fája valamint az idei évre teljesen megújult betlehemi jászol között.

A hagyományőrzők karikázó táncos hívogatója a sétálóutcában
Fotós: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában