Döntés

2022.12.03. 06:55

Másfélszeresére emelkedik az építményadó Kalocsán

Az emelésről szóló képviselő-testületi ülésen dr. Filvig Géza polgármester emlékeztetett: az önkormányzat 2018 óta nem változtatott az építményadó mértékén. Erre a pandémiával terhelt időszakban a különleges jogrend miatt nem volt lehetőségük, de most a rezsiköltségek miatt kénytelenek hozzányúlni.

Gábor János

A képviselők kormánypárti többséggel szavazták meg az 50 százalékos adóemelést

Fotó: Gábor János / archív-felvétel

A közteher nagyságát egyrészt törvény szabályozza (a plafon négyzetméterenként és évente 2 191 forint), de helyben két külön kategóriát állapított meg rá az önkormányzat: ötezer négyzetméter alatti telephelyek esetén eddig 700, míg a felett 550 forintos építményadót vetett ki. A városháza most ötven százalékos emelést javasol – ennek értelmében 1 050 és 825 forintra kívánja módosítani a kétlépcsős építményadó mértékét – jelentette be Filvig Géza. Ezzel szerinte nem rugaszkodnának el jelentősen a megye más településeitől: Dunapatajon 950, Kiskunfélegyházán 750-850, Baján 650-1500, míg Kecskeméten például 900-1000 forintba kerül az építményadó a vállalkozásoknak.

Filvig Géza polgármester (középen) a város elszállt rezsiköltségeivel indokolta az 50 százalékos adóemelést
Fotós: Gábor János / archív-felvétel

– Sajnálatos, hogy emelésre kényszerül az önkormányzat, de a kalocsai adó ezekkel a megemelt összegekkel sem éri el a törvényben szabályozott felső érték ötven százalékát – hangsúlyozta Filvig Géza. – Megértem azokat a vállalkozásokat, akik ellenzik az emelést, hiszen a gazdasági nehézségek őket is sújtják – mondta, hozzáfűzve, hogy ettől még meg kell lépniük a köztehernövelést.

A szándék nem újdonság a vállalkozásoknak, hiszen a polgármester egy korábbi egyeztetésen már felvezette nekik a javaslatot és testületi ülésen is szerepelt a téma. Erre reagálva írt levelet a városatyáknak a Kalocsai Vállalkozói Klub, azzal érvelve az emelés ellen, hogy az energiaválság nem csak a településeket, hanem őket is sújtja. Filvig Géza ezzel szemben felvetette: a város nem jókedvében igényli a nagyobb bevételt, hanem azért, mert a 2023-as évben 350 millió forintos költségnövekménnyel kell számolnia, csak a rezsiemelkedés miatt. Dr. Bagó Zoltán, és Király Róbert képviselők azzal szembesítették a városvezetést, hogy ellenzékben még tiltakoztak a helyi adók emelése ellen. Dr. Vincze András hozzáfűzte: a vállalkozók pengeélen táncolnak: a talpon maradásért és a munkahelyek megőrzőséért küzdenek, így nem szabad tetézni a gondjaikat. A kormánypárti többség szavazataival, minősített többséggel végül megszavazták az adóemelést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában