Délvidék

2022.12.08. 07:00

Kiskőrösi borásztanulók kéthetes tanulmányúton jártak a határon túl

Cseregyakorlat keretében két hetet töltöttek a Kiskőrösi Evangélikus Gimnázium és Technikum zömében borásztanulói Horváth Kinga igazgatóhelyettes és Filus János szőlész-borász szaktanár vezetésével Újvidéken. Az ottani egyetemmel már korábban felvették a kapcsolatot, és egy uniós program keretében látogattak a Duna-parti városba. 

Barta Zsolt

Újvidéken jártak a kiskőrösi tanulók

Fotó: Beküldött fotó

Filus János mérnöktanár elmondta, hogy augusztus közepén kapott egy telefonhívást Szerbiából, hogy lehetséges volna-e az újvidéki egyetem borász hallgatóinak a borvidékünkön történő elhelyezésére, három turnusban 2-2 hétre. Erre lehetőség nyílott. Több borászatba is ellátogattak a szerbiai diákok. 

A program másik fele Szerbiában volt, ahova novemberben utaztak ki a diákokkal. Ellátogattak a híres tamburaművész Zvonko Bogdan gyönyörű és szakmailag is igényes borászatát és látványpincészetét Palicson. Voltak a híres Tonkovic Borászatban is, ahol többek között kadarka szőlőt is termesztenek több, mint 10 hektáron. 

Ellátogattak Ürögre is, ahol a helyi középiskola új telepítésű kadarkaültetvényét tekintették meg. Ez a telepítés a kadarkafajta újragondolására épül. Itt Horváth Kinga tanárnő és Filus János előadást tartottak a szerb és a magyar diákoknak. Szétnéztek Szerbia legnagyobb borászatában a Kovácevic Pincészetben is. Ezután Karlóca következett, ahol a helyi kutatóintézetben dolgozók adtak tájékoztatást a szakmai munkáról. 

– Több olyan rezisztens fajtával találkoztunk, amelyek  fagytűrő képességükkel és gyönyörű illatukkal kápráztattak el bennünket – számolt be hírportálunknak Filus János mérnök tanár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában