Megbecsülés

2022.12.29. 15:59

Idősbarát Önkormányzat Díjat kapott Dunaegyháza

Idősbarát Önkormányzat Díjat kapott a település. Az elismeréssel járó pénzjutalom másfélmillió forint. A kitüntető címre azok a települések pályázhattak, amelyek a jogszabályban előírt kötelező feladataikon túl is tettek, tesznek az idősekért. A díjak odaítélésekor figyelembe vették, hogy azt is, hogy milyen a településen az idősödő korosztály társadalmi megbecsülése, a szellemi aktivitást elősegítő csoportok támogatása. Országosan tizenkét települést díjaztak, megyénkben, ebben az évben egyedüliként Dunaegyháza kapta meg ezt a címet.

Lencsés P. Anna

A képen balról: Szilágyi István polgármester Thiesz Jenő alpolgármester díjátadás után

Fotó: Lencsés P. Anna

Szilágyi István Dunaegyháza polgármestere elmondta, hogy a településen évek óta nagy figyelmet fordítanak az idősekre. A Covid-járvány időszakában különösen figyeltek arra, hogy az idős generációt segítsék. Házi segítségnyújtásban tájékoztatást adtak, bevásároltak, ha szükség volt rá, segítették a mindennapi életvitelt. Mindehhez még önkénteseket bevontak.

– Az ilyen kistelepülésen élő lakosság elöregszik, egyre több az idős ember. Ők adják a település magját és múltját is, hiszen mi a fiatalabbak tőlük vettük át, ők őrizték meg nekünk. Ezért feladatunk, hogy jobban odafigyeljünk rájuk – tette hozzá a polgármester.

A településünkön nyugdíjasklub működik, amelynek önálló helyiségét az önkormányzat tartja fenn. A klub vezetője Thiesz Jenő, alpolgármester. A mintegy száz fős klubban nagyon aktív élet zajlik. Ők nem csak résztvevői, hanem támogatói, segítői rendezvényeinknek. Nemzetiségi településünkön nagyon fontos szerepük van a szlovák hagyományok, a viselet, a gasztronómia, a tánc, a zene és a nyelv megőrzésében is. A Jasna Jesen Dalkör, amely a közelmúltban egészült ki citerással, tizenöt-húsz fővel működik. Ők állandó szereplői rendezvényeinknek és vidéki szerepléseiken elviszik településünk jó hírét is.

Szilágyi István hozzátette, hogy a díjjal járó másfél millió forintból, köztéri padokat fognak vásárolni, amelyek Dunaegyháza utcáin

fognak elhelyezni. Ezzel szeretnék visszahozni azt a hangulatot, amikor az emberek szívesen kiültek és beszélgettek egymással. Bíznak benne, hogy ezzel is hozzájárulnak ahhoz, hogy a dunaegyháziak jól érezzék magukat és szeressenek ezen a kicsi, összetartó településen élni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában