Tiszakécske

2022.12.01. 19:55

Idén is ünnepség keretében jutalmazták a véradók odaadását

A Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete csütörtökön tartotta idei megyei szintű véradó ünnepségét Tiszakécskén, az Arany János Művelődési Központban. November 27-ét a Vöröskereszt kezdeményezésére a véradók napjának nyilvánították, így ez a nap ad alkalmat arra, hogy ünnepélyes keretek között elismerésben részesítsék a rendszeres véradókat.

Szalay Tamás

Az országos elismeréseket Tiszakécskén adták át a rendszeres véradóknak

Fotó: Szalay Tamás

A rendezvényt a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének megyei igazgatója, Lipóthné Komjáti Andrea nyitotta meg. A szervezet 1939 óta vesz részt a térítés mentes véradás szervezésében, és évente mintegy húszezer véradót tud sikeresen véradásra invitálni. A megyei igazgató köszönetet mondott a rendezvényen megjelent rendszeres véradóknak, akik megyei szinten kilenc területről érkeztek az ünnepségre.

Dr. Tóth Gábor a szervezet megyei elnöke kiemelte, hogy a véradóknak milyen fontos szerepe van a rászoruló, beteg emberek felépülésében, és ezért a szerepvállalásért külön köszönetet mondott.

Dr. Havassy Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal igazgatója beszédében a véradásokon szerzett tapasztaltairól és a jó hangulatról beszélt, ami övezi a szervezet tevékenységét. A véradáson dolgozó kolléganők segítőkészségét, odaadó hozzáállását méltatta, ami nagymértékben megkönnyíti a munkát számukra, és a véradóknak egyaránt.

A köszöntő beszédek után a véradáshoz kapcsolódó országos kitüntetések kiosztására került sor.

A Vöröskereszt Tevékenységéért Kitüntetés Bronz fokozatát idén Bálint Sándorné kapta, aki tanulmányai elvégzése óta aktív tagja a Vöröskeresztnek. Ezt az elismerést az kaphatja, aki azon túl, hogy a Vöröskereszt tagja, és a választott testületekben, illetve különböző szakterületeken több éve kiemelkedő, aktív tevékenységet végez. Szintén ebben a díjban részesült Tóthné Varga Regina, aki alapszervezeti titkár Tabdin, és területi vezetőségi tag is. Szervező munkájának köszönhetően sikerült állandósítani a lakosság számához mérten igen magas tagsági létszámot.

Véradó Mozgalomért Emlékérmet kapott Pintér Istvánné Répási Éva, kunadacsi önkéntes véradásszervező. Az elismerést a véradó mozgalom érdekében végzett több éves kimagasló szervezői tevékenységéért kapta.

Véradó Mozgalom Támogatói Oklevelet idén a bajai Malom étterem kapta, akik rendszeresen, havi sűrűséggel rendeznek véradást.

Lajdi Anett, a Bajai Szent Rókus Kórház Transzfúziós Osztályának szakaszisztense kapta meg az Elismerő Oklevél a Véradásszervezést Támogató Egészségügyi Dolgozó Részére elismerést. Ő a szolgálatkészség, a segíteni akarás, sokszor a megoldás maga – mondta róla Lipóthné Komjáti Andrea.

Az állam általi elismerésként megítélt Pro Vita-díj azoknak a teljes vért adó önkéntes véradóknak adható, akik nők esetében legalább hatvan alkalommal, férfiak esetében legalább nyolcvan alkalommal adtak vért. Idén ezt a díjat Beregszászi László, kecskeméti véradó érdemelte ki, aki először 19 éves korában, sorkatonaként adott vért, majd leszerelését követően megmaradt segíteni akarása ezen a területen. 12 év után hivatalos katonaként ismét rendszeresen a véradások látogatója lett. Jelenleg nyugdíjas, de az évenkénti négy-öt véradást mindig betervezi a programjai közé.

A megyei igazgató a díjak és elismerő oklevelek átadása után minden jelen lévő véradónak egy kis ajándék csomaggal kedveskedett, megköszönve ezzel áldozatos hozzájárulásukat és segítő szándékukat.

A rendezvény hangulatát Radics Sándor cimbalomművész színesítette, aki játékával igazi ünnepi hangulatot idézett a terembe. A szervezők az ünneplést közös pezsgő koccintással és ebéddel zárták, és arra biztatták a véradókat, hogy továbbra is őrizzék meg ezt a jó szokásukat, és lehetőségükhöz képest terjesszék a baráti, családi körben a véradás szükségességét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában