Tárgyalások

2022.12.09. 11:20

Csomagautomatákkal pótolnák a bezárt postahivatalokat Kecskeméten

Összesen nyolc csomagautomatával és postapartneri hálózattal helyettesítené a bezárt kecskeméti postahivatalokat a Magyar Posta Zrt. A polgármester számolt be a Posta Zrt. vezérigazgatójával történt egyeztetésről a csütörtöki közgyűlésen.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A közgyűlés csütörtöki ülésén tárgyalták Király József, a Szövetség a Hírös Városért képviselőjének indítványát, melyben kérte a polgármestert, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójával a bezárt postahivatalok újranyitásának lehetőségéről tárgyalva. 

Mint ismert, november 14-én hat postahivatalt zárt be a Magyar Posta, a tájékoztatás szerint ideiglenesen, a rezsiköltségek csökkentése érdekében. Az intézkedés a hivatalok környékén több ezer lakót érint.

A képviselő azt is felvetette indítványában, hogy a város beszálljon a postahivatalok rezsiköltségébe műkődési támogatás formájában. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tájékoztatást adott a tárgyalás eredményéről. Az indítványban szerepel, hogy a Posta előzetesen senkit nem tájékoztatott döntéséről.

A polgármester válaszában kifejtette: maga sem tudott arról, hogy mit tervez a posta, a hírekből értesült a bezárásokról. Szemereyné Pataki Klaudia felvette a kapcsolatot a Magyar Posta új vezérigazgatójával, és tárgyaltak a bezárások jelentette problémáról, ahol hosszútávú megoldások lehetőségeiről esett szó. Az egyik ilyen megoldási lehetőséget kínálhatják a csomagautomaták. Kecskeméten öt csomagautomatát helyeztek ki az elmúlt időszakban és a következő 1-2 hétben egy-egy egységet  üzemelnek be a vasútállomáson, a Kálvin téri 1-es postán, illetve a Szolnoki úti Lidl szupermarketnél, így nyolc csomagautomata működik majd a város területén.

Ugyancsak hosszú távú megoldást jelenthet a postapartneri viszony kialakítása. A Magyar Posta Zrt. hamarosan pályázatot ír ki postapartnerek számára, amire vállalkozások jelentkezését várják. A posta hálózatot tervez kiépíteni a patnerekből, akiknek a szükséges infrastrukturális és ügyviteli segítséget megadják.

Király József felvetésére, miszerint hozzájárulna a város a postahivatalok működési költségeihez, a polgármester szerint nincs lehetőség. Ennek az az oka, hogy 2012-ben Európai Uniós irányelvek alapján történt meg a posta liberalizációja, így piaci szereplőnek minősül. Ezért nem kaphat működési támogatást, mert nem közszolgáltató.  

A polgármester felvetette, hogy a hamarosan elkészülő Hunyadivárosi Közösségi Ház is postapartner lehetne, illetve a tanyás térségben élők számára a Gondoskodó Szolgálat nyújthatna segítséget a postai ügyintézésben.

A Postánál forgalmi adatokat is látott a városvezető, melyből kiderült, hogy a kecskeméti bezárt fiókok esetében drasztikus forgalomcsökkenést tapasztalt a szolgáltató. a Magyar Posta napi 600 főben határozta meg az a forgalmat, ami alatt egy fiókot bezár. A vacsiközi és a hunyadivárosi posták forgalma napi 300 fő alá csökkent.

Pászti András hunyadivárosi önkormányzati képviselő szerint a fenti adatok sántítanak, hiszen szemmel láthatóan nagy forgalmú hivatal volt a hunyadivárosi és a vacsiközi is. Tóth Szilárd, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője továbbra is a vacsiközi postahivatal újranyitását szorgalmazza.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában