Siauliai / Kecskemét

2022.12.01. 16:00

Befejeződött katonáink számára a balti misszió – galériával

Csütörtökön véget ért katonáink számára a Baltic Air Policing, vagyis a négy hónapos balti légvédelmi misszió. A Magyar Honvédség augusztus 1. és december 1. között immár harmadik alkalommal biztosította a NATO-szövetséges baltikumi országok – Litvánia, Lettország és Észtország – légterét. A csaknem 80 katona túlnyomó többségét, mintegy 90 százalékát az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis biztosította. A magyar kontingens csütörtökön ünnepélyes keretek között adta át a misszió vezetését a lengyeleknek, mint vezető nemzetnek a litvániai Siauliai katonai repülőbázisán, melyre a baon.hu is hivatalos volt.

Horváth Péter

Kitüntetéseket kaptak a katonák

Fotó: Bús Csaba

A misszió záróünnepségén Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára mondott köszöntőt ismertette a négy hónapos misszió adatait. Elmondta, hogy ez volt a misszió legveszélyesebb időszaka, a szomszédban zajló orosz-ukrán háború, illetve Oroszország és a NATO közötti feszültség miatt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy kiválóra vizsgáztak a magyar katonák és kifejezték szándékukat, hogy 2025-ben visszatérhessenek a Baltikumba, újabb missziót adni. Elmondta, hogy a honvédség NATO értékes tagjai kíván lenni, és szeretne részt venni a közös fellépésekben, tehát nem csak a NATO előnyeit élvezni, hanem ahol tud szerepet vállal. A honvédség fejlesztéséről elmondta, hogy fejlesztése stratégiai nemzeti érdek és ezt a háború fényében szeretnék felgyorsítani.

Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokától elhangzott, hogy a misszió 123 napja alatt több mint 300 órát repültek, 19 éles és 62 gyakorló elfogás van a pilóták mögött. A lengyelekkel és a csehekkel való kooperáció is azt mutatja, hogy a magyarok könnyen dolgoznak együtt a NATO tagjaival.

A kontingens vezetője, Ványik Attila alezredes kiválóra értékelte a feladatokat. 

A riasztásokról elmondta leginkább orosz felségjelű katonai repülőgépekre érkezett riasztás, melyek nemzetközi vizek felett repültek és nem használták az előírt azonosításokat, illetve nem adtak le repülési tervet. 

Ványik alezredes elmondta, hogy volt köztük szállító- és vadászgép, de olyan eset is történt, amikor vadászgépek kísértek szállítógépet. Kifejtette: a közelben dúló háború miatt ez a misszió feszültebb légkörben telt a korábbiaknál, de ugyanakkor a forgalmon nem látszott, hogy a szomszédban fegyveres konfliktus zajlik, az nem volt akkora, mint három évvel ezelőtt.

Az eseményen mások mellett beszédet mondott a litván honvédelmi miniszterhelyettes és a légierő parancsnoka, aki kiváló munkájáért kitüntetett 15 első missziós magyar katonát.

Ugyancsak csütörtökön már két Gripen hazarepült, a kontingens fennmaradó állománya várhatóan szombaton tér vissza Magyarországra.

A Magyar Honvédség harmadik alkalommal hajtotta végre a feladatot

A Baltic Air Policing légtérvédelmi szolgálatot 2004 óta látják el a NATO-tagok, ez éppen a 60. váltás volt, az MH Balti Fegyveres Készenléti Alegység mint vezető nemzet volt jelen, a Magyar Honvédség harmadik alkalommal hajtotta végre a feladatot 2015 és 2019 után, és ugyanitt szolgáltak a Cseh Légierő Gripenjei is, akiktől a lengyelek vették át a kisegítő feladatokat két hónap után. A magyar kontingens tagjai a NATO északi parancsnokság alárendeltségében teljesítettek szolgálatot, melynek központja a németországi Uedem városában található. Kisegítőnemzetként, velük párhuzamosan Észtországban, az Amari légibázison a Német Légierő, míg Lengyelországban, a Malbork légibázison az Olasz Légierő Eurofighter repülőgépeivel védte a Baltikum légterét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában