Magyar Hidrológiai Társaság

2022.12.09. 16:33

Az utánpótlás biztosításának fontosságát hangsúlyozták a bajai konferencián – galériával

A Magyar Hidrológiai Társaság XXVII. Ifjúsági Napok című konferenciáját tartotta a közelmúltban Baján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karon. A kétnapos konferencián plenáris üléseken és előadásokon vehettek részt az érdeklődők. A rendezvényre az aktív hallgatók mellett pályakezdő és tapasztaltabb kutatók és mérnökök is kíváncsiak voltak.

Márton Anna

Aktív hallgatók mellett pályakezdő és tapasztaltabb kutatók, mérnökök is részt vettek az eseményen

Fotó: Márton Anna

Elsőként Dr. Szlávik Lajos a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd Dr. Cimer Zsolt , az NKE Víztudományi Kar dékánhelyettese is rövid beszédet tartott.

A konferencián szó esett a jövőbeni feladatokról, amelyek a fiatal mérnökökre várnak a vízügyi ágazatban. Az egyik legfontosabb cél, hogy közelebb kell menni a településekhez vízgazdálkodási szempontból. 

A települések vízgazdálkodási kérdéseit a jövőben az integrált települési vízgazdálkodási tervekben fogják össze, ami egy teljes körű tervezést jelent. A másik fontos terület a digitális vízgazdálkodás. 

Elhangzott, hogy új kihívások elé állítja a szakmát az Európai Unió legújabb vízgazdálkodási szabályzata. Olyan megoldásokat kell alkalmazni amelyek proaktívan segítik az ökológiai élőhelyek visszaállítását. 

Az elvárásoknak való megfelelés Magyarország érdeke is, hangzott el az eseményen. Telkes Róbert az ADUVIZIG igazgatója örömmel nyugtázta a sok fiatal arcot a rendezvényen. – Azt gondolom, a rendezvény legfőbb célja biztosítani az utánpótlást a Hidrológiai Társaságban, hogy egyre több fiatal vegyen részt a munkában. Mi Bács-Kiskun megyében elkezdtük a fiatalítást. 

Az elnökségbe is bekerültek a harmincas korosztály mérnökei, tőlük azt reméljük, hogy bevonzzák a fiatalságot a társaságba és új lendületet kap a szervezet 

– fogalmazott Telkes Róbert. 

Hozzátette, hogy az elmúlt 15 évben sikerült fiatalítani az igazgatóságot, és kiváló szakmai munka zajlik. Az egyetemistáknak kifejtette, hogy a munkaerő piacon egy hatalmas vákuum van, mindenki fiatal mérnököket szeretne felvenni, alkalmazni. Azt is hangsúlyozta, hogy nem mindenkinek való a piaci szféra, a termelő vállalat. Sokan vannak, akiknek a stabil vízügyi hatóság, jó szakmai légkörrel, szép szakmai kihívásokkal lehet a pályája. 

A települési vízgazdálkodás aktuális kérdéseiről, a kutatási irányvonalakról Dr. Vadkerti Edit , az NKE tanszékvezetője tartott előadást. Az Integrált vízgazdálkodás francia példáit Dr. Keve Gábor , az NKE tanszékvezetője mutatta be.

Bíró Tibor, az NKE VTK dékánja elismerően nyilatkozott a rendezvényen elhangzott előadásokról, valamint arról, hogy a találkozón nagy létszámban képviseltették magukat a Baján végzett hallgatók.

Az előadással, illetve poszterrel jelentkezők közül szavazás alapján választották ki a legeredményesebbeket, akik díjazásban részesültek. A „Legtartalmasabb előadás” díját Vizi Dávid Béla vehette át, a „Legjobb Poszter” díjban pedig Rusznyák Zsófia és Tamás Enikő Anna részesültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában