Korszerűsítés

2022.12.08. 17:25

Átadták a kibővített Roma Közösségi Házat Kalocsán

Elkészült a szegregált városrészekre nyert 250 millió forintos pályázat legnagyobb projektje, a kibővített és korszerűsített Roma Közösségi Ház, amit ünnepélyes keretek között, nemzetiségi ruhabemutatóval, épületszenteléssel adtak át, csütörtökön.

Gábor János

Balról: Font Sándor honatya, Sztojka Attila kormánybiztos, Filvig Géza polgármester, Schmidt Rajmund városatya és Sztojka István nemzetiségi önkormányzati elnök a szalagátvágáson

Fotó: Gábor János

A Hősök útján található ingatlanon korábban egy nagyobb és egy kisebb ház állt, utóbbi helyére húztak fel korszerű, tágas belső térrel rendelkező épületet. A későbbi összenyitás szándékával készült terem a régi Roma Közösségi Házzal együtt fog üzemelni, így az intézmény új, körülbelül ötvenfős rendezvényteremmel, illetve férfi, női és mozgáskorlátozott helyiségeket tartalmazó vizesblokkal, rendezett udvarral és kültési főzőhellyel bővült.

Dr. Filvig Géza polgármester szerint mérföldkőhöz érkezett a Schmidt Rajmund roma önkormányzati képviselővel és Sztojka István nemzetiségi önkormányzat-vezetővel évekkel ezelőtt kötött megállapodása. Előbbi politikussal abban maradtak, hogy nem csak elvi szinten kívánnak együttműködni, hanem ténylegesen tenni kívánnak a közösségért, míg utóbbi a közvetítői szerepet vállalta a városháza és a cigány közösség között. 

Ünnepség keretében avatták fel a felújított épületet
Fotós: Gábor János

Hármójuk közös törekvését segítette aztán a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat városrehabilitációs pályázata, amiből célzottan hajthattak végre fejlesztéseket a szegregált városrészben. Tételesen felsorolta: a pénzből út- és közműfelújítást, öt darab szociális bérlakás újjáépítését, játszótéri elemek cseréjét és közterület-figyelő kamerarendszer telepítését valósították meg a közösségi ház kibővítésén kívül.

Sztojka István, a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: az új épület remekül példázza, hogy milyen jó kapcsolatot sikerült kialakítani a városházával, Kalocsa intézményeivel, illetve hatóságaival – fordult a közönség soraiban helyet foglaló Bóbis Attila rendőrkapitány és Soczó László börtönparancsnok felé. 

Köszöntőjében leszögezte: az épület kettős funkciót lát majd el, hiszen a közösségi ház hagyományos feladatai mellett nappali melegedőként is működni fog: hajléktalan személyeket és olyan rászorulókat szándékoznak fogadni benne, akik számára nem adott, vagy megterhelő az otthoni fűtés. 

A ház ezen felül a továbbiakban is helyszíne lesz roma kulturális programoknak, kiállításoknak, továbbképzéseknek, hivatalos ügyintézéseknek és tanácsadásoknak.

Sztojka Attila elmondta, az épület kettős funkciót lát majd el
Fotós: Gábor János

Sztojka Attila roma ügyekért felelős kormánybiztos az avatáson elmondta: a beruházás alkalmat ad annak értékelésére, hogy „mi hiányzott régen, hol tartanak most és hova tartanak” a nemzetiséggel kapcsolatos ügyek. Megjegyezte: előre lépni csak akkor lehet, ha az alapértékeinkkel tisztában vagyunk. Szerinte a roma konyhán készülő pörköltbe tett kalocsai paprika és a cigány népviseletben megjelent magyar motívumok remekül szimbolizálják, hogy a nemzetiségek milyen jól kiegészíthetik egymást. „Amikor együttélésről beszélünk, akkor valójában ezzel kell kezdeni” – mondta, megjegyezve, hogy a romák sokáig kitaszítottként élhették meg az úgynevezeett együttélést, de mostanra nagy előrelépések történtek. Emlékeztetett: ebben komoly szerepe volt a Területi Operatív Programokra eddig elköltött 34 milliárd forint.

Az ünnepség épületszentelő szertartással, majd szalagátvágással zárult: a kibővült Roma Közösségi Házat Font Sándor országgyűlési képviselő, Sztojka Attila, Filvig Géza, Schmidt Rajmund és Sztojka István adta át a közösségnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában