Frissítve

2022.12.15. 17:55

Államfők látogattak a déli határzárhoz Kelebia térségében – galériával

Amikor a magyar–szerb határt védjük, Európát is védjük, közösen – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Kelebián, a déli határzárnál, ahol Aleksandar Vučić szerb elnök és Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnökkel, elnökjelölttel közösen tettek határlátogatást és tartottak nemzetközi sajtótájékoztatót.

Pozsgai Ákos

Aleksandar Vučić szerb elnök (balról a második), Novák Katalin köztársasági elnök (középen) és Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnök (jobbra) a határlátogatáson

Fotó: Pozsgai Ákos

A magyar és a szerb államfő, valamint a korábbi cseh miniszterelnök együtt érkeztek csütörtökön dél tájban Tompára, majd Kelebiára, ahol a határövezetben, ahol megtekintették a szerb–magyar határszakaszon húzódó megerősítés alatt álló ideiglenes határzárat, a határvédelem műszaki eszközeit és találkoztak a határvédelemben résztvevőkkel.

– Amikor a magyar–szerb határt védjük, Európát is védjük, közösen. A határ a szuverenitás szimbóluma és garantálja, hogy meg tudjuk őrizni biztonságunkat – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a déli határzárnál tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A magyar államfő hangsúlyozta: az illegális bevándorlással szemben Magyarország az első perctől a leghatározottabban fellép. A migrációs nyomás fokozódik, idén a tavalyinál kétszer többen, 261 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra – mondta.

Hozzátette: ahhoz, hogy Európa hosszú távon is a béke szigete maradhasson, különbséget kell tenni illegális bevándorló és menekült között. Magyarország minden segítséget megad az Ukrajnából érkező menekülteknek. A háború kezdete óta több mint egymillióan érkeztek.

– Szerbia határainak védelmét meg kell erősíteni, főként Észak-Macedónia felől, hiszen azon a szakaszon idén négyszer annyi illegális határsértés történt, mint korábban – mondta, Aleksandar Vučić szerb elnök. Kiemelte: Észak-Macedónia irányából közel 46 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg, és más lépéseket is alkalmaztak. – „Keményen fellépünk azok ellen, akik felfegyverkezett bűnözőcsoportokhoz tartoznak. Nem messze innen, Szabadkán, Palicson és Horgoson, több helyszínen a hatóság emberei fegyveres összetűzésbe kerültek. Sikeresen elfogtak több mint 600 személyt, akik azt gondolták, hogy fegyverek segítségével és nem megengedett módszerek alkalmazásával, másokat is belevontak az illegális migrációba” – hangsúlyozta a szerb államelnök.

Andrej Babiš korábbi cseh kormányfő, elnökjelölt arról beszélt a déli határzárnál, hogy korábban, amikor Magyarország megépítette a kerítést, akkor sokan támadták ezért, később azonban a kritizálók rájöttek, hogy ez biztonsági kérdés, Európa biztonsága és erre jómaga is többször felhívta a figyelmet.

Megeresősítik a határzárat

A magyar-szerb határszakaszon húzódó ideiglenes határzár megerősítése jelenleg is zajlik, megemelik az eddigi kerítés magasságát és kiszélesítik, amit még több gyorstelepítésű szögesdróttal vesznek körbe, hogy megakadályozzák a migránsok illegális bejutását Magyarország területére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában