Előadások

2022.12.02. 21:18

A szennyvizek öntözési célú hasznosításáról szólt a bajai konferencia

Különböző előadásokat hallhattunk a napokban megrendezett Szennyvizek öntözési célú hasznosítása című konferencián. Az eseményt a bajai campuson szervezték meg.

Márton Anna

Fotó: Shutterstock.com/illusztráció

A 2022 nyarán tapasztalt vízhiány is rámutatott arra, hogy a vízgazdálkodásban a tisztított szennyvíz központi tényező, és hasznosításának előnyeit figyelembe kell venni – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Murányiné Krempels Gabriella, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője a Szennyvizek öntözési célú hasznosítása című konferencián. Az eseményt a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében rendezték meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának (VTK) bajai campusán. 

Az előadások sorát Bíró Tibor, a VTK dékánja nyitotta meg az európai szennyvízöntözési jógyakorlat bemutatásával. A mediterrán régiós és a nyugat-európai módszertan is a körkörös vízgazdálkodás alapjaira építi a szennyvizek újrahasznosításának, illetve visszaforgatásának lehetőségét. A klímaváltozással járó hatások fokozódásával egyre inkább felértékelődik a szennyvízöntözés kérdésköre. A jógyakorlatok elsajátításához a mediterrán térség szakembereivel közös munkacsoportok létrehozása szükséges – mondta a dékán. 

Patziger Miklós, a BME docense a Magyarországon jellemző szennyvíztisztítási technológiai folyamatok részleteibe nyújtott betekintést, ismertette a releváns működési jellemzőket és kibocsátási paramétereket. Sütő Vilmos, a Bácsvíz Zrt. főmérnöke a tisztított szennyvíz körkörös gazdaságba való bevezetésének lehetőségeiről adott áttekintést. A plenáris előadásokat követően tartották meg a Magyar Hidrológiai Társaság Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Szakosztályának vezetőségválasztó ülését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában