Érsekhalma

2022.12.09. 13:46

A kormány mérlegelni fogja a polgármesterek javaslatait – galériával

A végéhez közeledik az a tárgyalássorozat, amit a kormány kezdeményezett a tízezer főnél nagyobb települések önkormányzataival. A közvilágítás, a gáz-és villamosenergia beszerzés és az intézmények működtetése kapcsán a polgármesterek részéről megfogalmazott javaslatok a kormány elé fognak kerülni és minden javaslatot mérlegelni fognak – mondta Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Érsekhalmán, aki Zsigó Róbert, a bajai választókerület országgyűlési képviselőjének meghívására érkezett a településen péntek délelőtt tartott polgármesterek fórumára.

Pozsgai Ákos

Balról: Bekő Csaba, Érsekhalma polgármestere, Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője és Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a fórumon

Fotó: Pozsgai Ákos

A kormány fontosnak tartja, hogy minél szélesebb spektrumon legyen fenntartva a párbeszéd a polgármesterekkel, hiszen az önkormányzatok fontos részei az államigazgatásnak, a legkisebb településtől a legnagyobbig ők vannak bizonyos ügyekben a legközelebb az állampolgárokhoz és fontos közszolgáltatásokat működtetnek – hangoztatta az államtitkár.

Dukai Miklós elmondta, hogy a mostani helyzetben leginkább az energiakrízis feszíti az önkormányzatokat. A  februárban kitört orosz-ukrán konfliktus kapcsán csak az azonnali fegyverszünet és a béke lehet az első lépés a megoldás felé vezető úton – jelentette ki. Hozzátette: erre a fegyveres konfliktusra Brüsszelben elhibázott szankciós politikát vezettek be, aminek mindannyian érezzük a hatásait, nem csak itt Magyarországon, hanem egész Európában. – Magas a gáz és villamosenergia ára és most a benzinnel kapcsolatos problémák is begyűrűzik – fűzte hozzá.

A polgármesterek találkozóján elhangzott az is, hogy mostanra körvonalazódnak különböző megoldási javaslatok a kormányzat számára, ezek érintik majd az önkormányzatok működését, büdzséjét, de egyelőre még, mivel konkrét pénzügyi döntések nem születtek, részleteket nem mondott az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy minden olyan kérdés, ami a közvilágítást, a gáz-és villamosenergia beszerzést, az intézmények működtetését, vagy bármilyen feladatellátás kapcsán megfogalmazódott a polgármesterek részéről, az mind a kormány elé fog kerülni és mérlegelni fog minden javaslatot a kormány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában