Kalocsa

2022.11.14. 06:50

Új épületszárnyat nyitottak az Astriceum Érseki Múzeumban – galériával

Az érsekség területén 15 éve zajló felújítások újabb eredménye az egykori kanonokház évszázadokkal ezelőtti falfestményeinek, tárgyainak, bútorainak helyreállítása. A korabeli értékekkel kibővült épületrészt pénteken mutatták be a nagyközönségnek.

Gábor János

Dr. Bábel Balázs érsek (középen) az új épületszárnyban megnyitott kiállításon.

Fotó: Gábor János

Dr. Bábel Balázs érsek két fontos aktualitáshoz kötötte az új kiállítótermek megnyitását. Az egyik a műemlékvédelem idei, 150 éves évfordulója, míg a másik Szent Márton napja, ami egyben Szent Asztrik püspök és első kalocsai érsek, valamint az Astriceum Érseki Múzeum névadójának vigíliája.

– A 150 éves műemlékvédelmi múltból nagyjából 15 évet tesz ki a teljes érsekség megújulásához kapcsolódó munkálkodásunk – mondta a megnyitón Bábel Balázs, hangsúlyozva, hogy az ő érseki pályájának 1999-es kezdete óta világos volt, hogy az egyházmegye központi épületei felújításra szorulnak, de utána még hosszú ideig sem pénzt, sem más segítséget nem kaptak az államtól. Amikor a folyamatos beázások, vagy éppen a főszékesegyházról le-leszakadó stukkók miatt halaszthatatlanná vált a nagyszabású felújítás, Borosi Gábort, az Esztergomi főegyházmegye főépítészét, több templom tervezőjét kérte fel a munkák megkezdésére, de ő súlyos betegsége miatt nem tudta vállalni a láthatóan hosszú évekig tartó projektet. A szaktekintély Vörös Mártát ajánlotta, így lényegében a kezdetek óta ő vezeti a feltárásokat és felújításokat, illetve most már a múzeumot is.

– 2008-ban elkezdődtek a munkálatok az érsekségen, 2009-ben a főszékesegyházon, majd pedig ezen az épületen, ami kibővült az új szárnnyal – mutatott körbe a rendezvényteremben. Hozzátette: mindezzel párhuzamosan indultak meg a Szentháromság tér régészeti feltárásai, amelyekből néhány kincset már az új kiállítótermekben is bemutatnak. Az újonnan megnyitott termek mindazonáltal nemcsak a vitrinekben elhelyezett tárgyak miatt érdekesek, hiszen az igazi attrakció maga az épület, ami évszázadokig működött kanonokházként. A tárlat látogatóinak elmesélte: a kommunizmus idején elvett és más célra használt, illetve orosz katonák által lelakott és feldúlt épületben 16 festékréteg alól bújtak elő korabeli falfestmények a hosszú restaurálás után.

Az immár bejárható termek 18–19. századi egyházi méltóságok irodái, fogadószobái, hálótermei voltak – ezt a kort sikerült újra megidézni, többek között olyan, akár személyes tárgyakkal és bútorokkal, amiket az eredeti helyükre visszahelyezve tudtak kiállítani. A cél az volt, hogy az ezeréves érsekség régi fényéből visszahozzanak valamit 

– összegezte Bábel Balázs.

Vörös Márta főegyházmegyei főépítész a megnyitón tartott előadásában kifejtette: mind az Astriceumban, mind pedig a főszékesegyházban látható kiállításaiknak az a legfőbb célja, hogy a jót, a cselekvő Isten szeretetét és jóságát közvetítsék. Ezt egyházi múzeumként feladatuknak és felelősségüknek érzik, így ennek szellemében, a jó ígéretével nyúltak hozzá. Mint mondta, a munkálatok során felgyűlt tudást és mondanivalót úgy kezelik, hogy nem a sajátjuk, ezért kötelességüknek érzik az át- és továbbadását – egyrészt a kiállítással, másrészt olyan későbbi előadásokkal és szakmai napokkal, amelyeken a kulturális örökségről mélyebb ismereteket oszthatnak meg az érdeklődőkkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában