Bács-Kiskun

2022.11.20. 18:25

Tunéziába repültek a kanalasgémek

A legtöbb kanalas­gém számára befejeződött az idei vonulás, az összes GPS-jeladóval ellátott madár elérte tunéziai telelőhelyét. A nyomkövetős szárnyasoktól kapott adatokból részletesen kirajzolódik több mint másfél ezer kilométeres út­vonaluk.

baon.hu

Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető és az egyik jeladós kanalasgém

Fotó: Szántó Bence

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) 2003 óta kíséri fokozott figyelemmel egyedi azonosítóval ellátott színes gyűrűk segítségével, hogy mi történik a kanalasgémekkel Magyarországon és a vonulási útvonalaikon. 2017-ben pedig – Közép-Európában elsőként – GPS-nyomkövető is került egy öreg és két fia­tal példányra. Azóta minden évben kap jeladót néhány kanalasgém, eddig összesen tizenöt madarat láttunk el a mindössze 30 grammos műszerrel. Az új­generációs GPS-nyomkövetők már arra is képesek, hogy hosszabb időszakon keresztül akár ötpercenként gyűjtsenek adatokat a madarak helyzetéről, így nagy segítséget nyújtanak a kanalasgémek élőhelyhasználatának és vonulásá­nak a feltérképe­zésében. 

– Jelenleg négy kanalasgém jeladója működik, ők az eddigi adatok alapján Tunéziában fognak telelni – tájékoztatta dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője az intézmény honlapját. A madarak befogása korábban a Csaj-tónál, a sándorfalvi Fertőnél és az Ürbői-halastavaknál történt. Egyikük 2018 óta visel jeladót, azaz idén már ötödik alkalommal indult vándorútra délnek. Egy másik, fiatal példánynak viszont a mostani vonulás az első. Eközben egyszer megállt Szicíliában, ahol hosszabban megpihent, majd folytatta az útját Tunéziába. 

– Szintén a GPS-nyomkövetőnek köszönhetően tudjuk, hogy egy Kiskunságból induló fiatal kanalasgémnek tavaly nem sikerült átrepülnie a Dinári-hegységet. 

Vonulásakor éjszaka érte el a hegységet, és tapasztalatlansága miatt nem tudta megoldani a hegyek feletti átkelést, így végül a Kárpát-medencében telelt. 

Idén viszont már legyőzött minden akadályt, és Tunéziában csatlakozhatott a többi telelő madárhoz. A jeladós madarak adatai alapján arra következtethetünk, hogy a kanalasgémek legnagyobb része a Balkán-félszigetet Split magasságában hagyják el, az Adriai-tengert átrepülve Manfredoniánál érik el az olasz csizma sarkát – mondta a vezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában