Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

2022.11.10. 06:50

Teljesen megújult a kiskőrösi múzeum

A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban új kiállítás nyílt. Dr. Filus Erika múzeumigazgató kalauzolásával jártuk végig.

Barta Zsolt

Dr. Filus Erika a szülőházban található egykori evangélikus keresztelőmedence hiteles másolatával.

Fotó: Barta Zsolt

A Petőfi 200 emlékéveknek köszönhetően folyamatosan látogathatóak Kiskőrösön a költő emlékének ápolásában fontos szerepet játszó intézmények. Bár az energiatakarékosság miatt szerte az országban több kulturális intézményt ideiglenesen bezárnak, a múzeumot és a János Vitéz Látogatóközpontot ez a döntés nem érinti. A város vezetése döntött így a közelmúltban.

 Kiskőrös a fenntartója a múzeumnak, és rengeteget költött arra, hogy a kerek évfordulóra megújuljanak a kiállítások és a létesítményeket övező környezet. Mindezt dr. Filus Erika múzeumigazgatótól tudtuk meg. Petőfi szülőházát is felújították, és megújult a benne lévő „Költőnek szült anyám” című állandó tárlat is. A kiállítás megújításakor fontos szempont volt, hogy megmaradjon a ház eredeti atmoszférája, ugyanakkor megfeleljen a 21. századi múzeumlátogatói igényeknek is – mondta az igazgatónő. 

A látogató a 19. századba csöppen. A tisztaszobában ott az ágy, ahol Petőfi született. Ott van Petrovics István, az édesapa utazóládája, ami megjelenik az Anyám tyúkja című költeményben. 

A falakon új tájékoztató szövegek olvashatóak. A bejárattól jobbra Petrovics István tevékenységéről alkothat képet a látogató. A korabeli polgárosodó Magyarország mesterembereinek az egyike, aki a megélhetőségi lehetőségeket keresve akár költözik is, ha kell. Értékrendszerében fontos helyen áll a gyerekeinek a taníttatása, fiát Sándort ezért is iskoláztatja. A költő ezekben az években tanul németül és franciául is. A szülőház hátsó szobája is megújult, itt a múzeum vezetése a keresztelésre és a családtagok kapcsolatára helyezte a hangsúlyt. 

Amikor az érdeklődő belép, akkor új látványvilág fogadja, a színek között, az arany és a zöld dominál. Középre került az egykori evangélikus keresztelő medence hiteles másolata, ott látható a falon a keresztelési anyakönyv szintén hiteles másolata is. Dr. Filus Erika arra hívta fel hírportálunk figyelmét, hogy a látványtervezők Koczka István és Széki András voltak, akik sok ötlettel gazdagították a múzeumot. A szülőházban interaktív felületen Turek Miklós színművész tolmácsolásában hallható Jókai Mór 1880-as kiskőrösi beszéde. 

A másik épületben, az emlékmúzeum kiállítása a költőóriás életművét mutatja be, melynek a címe stílusosan: „7 év”. A kiállítás szakmai megálmodója Kispálné dr. Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnöke, a múzeum korábbi igazgatója volt. A tárlat az 1842 -1849 közötti hét év alkotói korszakát mutatja be. Minden egyes falszakaszon ott vannak az adott év ismertebb versei, alkotásai, a fontos személyek és események. Dr. Filus Erika igazgatónő értékelése szerint aki végigjárja a tárlatot, egy teljes képet kap a költő pályaívéről, amely több mint 850 alkotást tartalmaz.

Hullámzó betűtenger 

A kiállításba kortárs grafikák, kisplasztikák, különleges, hiteles másolatok is bekerültek. A legbelső falon pedig projektoros animáció fogadja a látogatót. A tenger moraja hallatszik, a falon betűtenger hullámzik. Ha a látogató közel lép a dagerrotípiához, vagyis az egyetlen hiteles Petőfi-ábrázoláshoz, akkor a betűtengerből egy idézet rajzolódik ki a falon, amely a magyar irodalmárok Petőfiről megfogalmazott véleményét tartalmazza
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában